Mysterieuze stekende pijn in voet van patiënt veroorzaakt door zeer zeldzame haarsplinter

De haarsplinter.
Live Science De haarsplinter.
Artsen op de spoedafdeling van een universiteitsziekenhuis in São Paulo (Brazilië) hebben een uiterst zeldzame splinter aangetroffen in de hiel van een 35-jarige man. Het ging niet om een vlijmscherp stukje hout, metaal of glas maar om een haartje van de patiënt zelf. Haarsplinters komen, zo blijkt uit een publicatie in The Journal of Emergency Medicine, bijna nooit voor. De afgelopen 60 jaar zijn wereldwijd maar 26 gevallen gemeld. 

Toen de Braziliaan zich kermend van de pijn bij de spoedseisende hulp meldde, bleek hij geen recente verwondingen aan zijn voet te hebben. Ook kon hij zich niet herinneren dat hij ergens in was gaan staan. Nadat dokters hem hadden gevraagd afwisselend op zijn tenen en hielen te lopen, bleek de pijnlijke plek in zijn rechterhiel te zitten. Omdat daarop niets was te zien, werd besloten de hiel met een vergrootglas te inspecteren. Vervolgens werd een één centimeter lange haarsplinter ontdekt die met een scalpel en een pincet kon worden verwijderd. “De pijn trok direct weg’’, benadrukken de artsen in hun publicatie die ook te lezen is op Live Science.

De man werd gediagnosticeerd met de aandoening cutane pili migrans, een zeldzaam fenomeen waarbij een stukje haar bij toeval in een oneffenheidje in de huid belandt en vervolgens langzaam maar zeker door bewegingen van het lichaam naar binnen kruipt. Als de scherpe haar lang in de huid blijft zitten, is dat van buitenaf te zien als een zwart streepje. De splinter kan zorgen voor een ontsteking, maar vaak gebeurt dat niet en is het gebied alleen pijnlijk. “Die pijn ontstaat door de punt van de haar die al prikkend zenuwen in de bovenste huidlaag stimuleert.’’

De artsen hebben hun bevindingen gepubliceerd om de aandoening weer eens prominent onder de aandacht van de medische wereld te brengen. “Specialisten moeten weten dat patiënten met moeilijk te doorgronden ongemakken in hun voetzolen best wel eens last kunnen hebben van een haarsplinter.’’ Haren komen bijna nooit in de huid terecht. Dat gebeurt in uitzonderlijke gevallen alleen als het ‘beginnetje’ van de haar toevallig stug en scherp is. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Brockhans

  Wat een drama voor niets!!! Mijn moeder die kapster is heeft dit ook dikwijls gehad, met een naaldje huid open schrapen en dan met een pincette eruit halen. Geen haan die ernaar kraait.

 • Caroline Bex

  Een splinter kan infecteren en in de ergste gevallen een septische shock veroorzaken, dat potentieel dodelijk is. Een grote splinter dus steeds laten verwijderen bij de huisarts als het je zelf niet lukt!

 • Karin Izaks

  really? waarschijnlijk is dat nog maar 26 keer gemeld omdat ieder normaal mens gewoon een vergrootglas pakt en die haar met een pincet er uit trekt; Ik denk dan ik al een keer of 10 een (katten)haar uit mijn voetzool heb getrokken. Ben ik nu ook wereldnieuws???

 • Jonas Overlaet-Michiels

  Al meermaals een baardhaar in mijn vinger gehad na het afspoelen van scheerschuim. Zo zeldzaam is dit niet. Dat het er langdurig onopgemerkt inzit zal meer aan de patiënt gelegen hebben.

 • Myriam Uyttebroeck

  Zeldzaam??? Ben kapster en heb dit regelmatig wanneer ik open sandaaltjes of teenslippers draag in het salon! Is toch geen wereldnieuws. Gewoon uittrekken en spoed laten voor echte noodgevallen.