De top van de Mont Blanc, gezien vanuit het Zwitserse Emosson.
Volledig scherm
De top van de Mont Blanc, gezien vanuit het Zwitserse Emosson. © REUTERS

Mysterieuze schat van de Mont Blanc: eerlijke vinder claimt zijn deel van de 250.000 euro

BizarEen Franse alpinist, die bijna vijf jaar geleden een heuse schatkist vond op de flanken van de Mont Blanc, wacht nog steeds op zijn vindersloon. De waarde van de schat - een verzameling smaragden, saffieren en robijnen - wordt geraamd op 250.000 euro. Volgens de Franse wet heeft de bergbeklimmer recht op de helft van dit bedrag.

26 reacties

 • Lutgard Crombez

  4 jaar geleden
  Eerlijke vinder zou het mogen houden want tegenwoordig zijn de meeste mensen die beroepsmatig met de gevonden schat in aanraking komen niet eerlijk als de ware eigenaar niet opduikt.
 • Anne Onsia

  4 jaar geleden
  @Miguel: omdat de wet zegt dat de eigenaar ook recht heeft op de helft. Heel simpel. Zelfs een eigenaar die de grond al had toen de ‘schat’ er op terechtkwam in de jaren 50 heeft dezelfde rechten. Met verwerven van de grond heeft dat niets te maken. Met bezit alles.
 • Miguel Verstraete

  4 jaar geleden
  @Anne Onsia : een particulier grondbezitter kocht zijn grond met alles erop en eraan. Als daar dan wat waardevols uit de grond komt, is het verdedigbaar dat hij/zij recht heeft op de helft van de vondst. In dit geval hier was de toevalsvondst géén onderdeel van de grond toen deze grond 'verworven' werd. Ik zie niet in waarom de Franse staat er dan recht op zou hebben.
 • Bertrand Vandemeulebroucke

  4 jaar geleden
  Hoe dom kunt ge zijn, hij heeft geen enkel document in zijn handen om het te bewijzen.
 • Anne Onsia

  4 jaar geleden
  Begrijpend lezen is blijkbaar weer moeilijk: het wordt niet gedeeld tussen vinder en staat, maar tussen vinder en eigenaar van de grond. Toevallig is die laatste hier de staat. Met roverheid heeft dat weinig te maken.