Ga naar de mobiele website
^ Top

Mysterie van de dag: waarom lopen deze kalkoenen cirkeltjes rond een dode kat?

kos
Op Twitter dook vanmorgen een wel heel erg bizar filmpje op. Een twintigtal kalkoenen lopen er eindeloos rondjes rond een dode kat in het midden van de weg. "Dit is het vreemdste dat ik ooit gezien heb," zegt de man die de beelden maakte. Gaat het om een rituele dans? Willen de kalkoenen de kat weer tot leven wekken? Een sluitende verklaring hebben wetenschappers nog niet.

Ze voeren mogelijk een "roofdierinspectie" uit, vertelt Alan Krakauer, een bioloog aan de universiteit van Californië in een e-mail aan website The Verge. Soms durven dieren die lager in de voedselketen staan roofdieren te benaderen. Dit riskant gedrag kan in het voordeel van de prooi spelen: door het roofdier bewust te maken van de aanwezigheid van de prooi, wordt het soms weggejaagd. De "inspectie" geeft prooidieren ook de kans om uit te maken hoe groot de kans is dat het roofdier zal aanvallen en zo kunnen ze andere dieren waarschuwen voor het gevaar.

Krakauer zegt dat hij kalkoenen ooit hetzelfde zag doen bij een coyote. Richard Buccholz, professor biologie aan de universiteit van Mississippi is het met hem eens. Hij zag ook andere vogelsoorten dergelijk gedrag vertonen. De staart volgen van de soortgenoot die voor hen loopt, is een manier waarop ze samenblijven als zwerm, licht hij toe.

Maar de kalkoenen in de video lopen cirkeltjes rond een dode kat die dus geen gevaar meer vormt. Kalkoenen eten ook geen dode dieren, dus een ritueel dansje voor de maaltijd kan ook geschrapt worden als mogelijke verklaring.

Mogelijk zitten de kalkoenen vast in een soort van eindeloze cirkel, waarbij elke vogel de staart van het dier voor hem volgt. "Het is niet ongewoon voor hen om zo'n dans uit te voeren wanneer ze achter elkaar aanzitten," zegt kalkoenexpert Scott Gardner van het Departement voor Vis en Wilde Dieren in Californië.

Hoelang de kalkoenen hun ritueel hebben volgehouden en welk resultaat ze uiteindelijk hebben geboekt is niet bekend.

Meer over4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • John Dallas

  Daar is een wetenschappelijke verklaring voor. Door in een cirkel te blijven paraderen proberen ze het roofdier te verwarren zodat het zich moeilijker kan concentreren op de keuze voor zijn slachtoffer. Normaal wordt door het roofdier altijd de zwakste dus makkelijkste prooi geselecteerd. Zeer simpel nochtans maar wat zou je zelf doen om de aandacht van jou weg te leiden?

 • Frank VDV

  Het lijkt wel de Politiek dat weer eens rond de hete brij danst. :)

 • Anonymous

  Een soort SOS ofzo?

 • Anonymous

  HLN App blijft hangen, moet dikwijls m'n telefoon heropstarten! Graag update!

Meld een bug