Mysterie opgelost: dit is waarom bus- en treinzitjes zo'n lelijke bekleding krijgen

THINKSTOCK
Is het u ooit opgevallen dat de zetelbekleding in bus, tram of trein niet echt om naar huis te schrijven is? De stof van de zitjes is vaak bedrukt met lelijke patronen in felle kleuren. Wat blijkt nu, het heeft helemaal niets te maken met slechte smaak van ontwerpers of bestellers, maar alles met oogbedrog. De drukke designs zijn gecreëerd om vuile vlekken en andere viezigheid te verbergen.

Als u gewoon dacht dat de stylisten bij het openbaar vervoer een voorliefde hebben voor retro-designs en gewaagde kleurencombinaties, kan u wel eens bedrogen uitkomen. Als we het internet mogen geloven, heeft de keuze voor die vreselijke zetelbekleding een minder onschuldige verklaring. De stoffen zijn namelijk zo ontworpen dat vlekken, stof en andere viezigheid aan het oog van de passagiers ontsnappen.

Via ingenieuze algoritmes worden patronen bedacht die de illusie hoog houden dat de zitjes proper zijn. En die patronen mogen dan wel lelijk zijn, in hun opzet slagen ze alvast wel. Bekijk maar eens onderstaand filmpje. Een snelle test met een hamertje toont de vuiligheid die zich onder uw zitvlak verstopt tijdens een ritje met bus of trein. Had u dat verwacht in een eerste oogopslag?