Museumbezoeker hakt met metalen paal in op wereldberoemd schilderij Ivan de Verschrikkelijke

Het schilderij in normale omstandigheden.
Rv Het schilderij in normale omstandigheden.
Een bezoeker van de Tretjakov-galerie in Moskou heeft een wereldberoemd schilderij van de kunstenaar Ilja Jefimovitsj Repin zwaar beschadigd. Het gaat om het doek met de naam 'Ivan De Verschrikkelijke En Zijn Zoon Ivan Op 16 November 1581'.

De man greep een van de metalen palen die als afsperring dienden en begon daarmee op het doek in te hakken. Het veiligheidsglas werd aan diggelen geslagen en het kunstwerk raakte op drie plaatsen gescheurd. "Door een gelukkig toeval werd het belangrijkste -de gezichten en de handen- niet beschadigd", klinkt het.

"Te diep in de fles gekeken"
De man werd opgepakt. Volgens de politie had hij te diep in de wodkafles gekeken. Naar zijn motief hebben ze het raden. Hij riskeert tot drie jaar gevangenis. Het incident deed zich gisteravond kort voor de sluiting van het museum voor. 

Het olieverfschilderij uit 1885 is een van de belangrijkste kunstwerken van de Tretjakov-galerie. Het toont Ivan de Verschrikkelijke, nadat hij zijn zoon in een aanval van woede gedood had. De ogen van de tsaar weerspiegelen angst en verschrikking. 

Glassplinters verwijderd
Repin is een van de belangrijkste portretschilders van het Russische realisme. Kunstmecenas Pavel Tretjakov verwierf het doek in 1885. Het museum met zijn nalatenschap herbergt een van de grootste collecties van Russische kunst. 

Experts haalden het schilderij uit z'n frame en verwijderden de glassplinters. Het zal gerestaureerd worden. Het doek werd in 1913 al eens zwaar beschadigd. Toen had een man driemaal met een mes naar het doek uitgehaald. Sinds 1927 wordt het afgeschermd met een glazen paneel.
12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Béatrice Guill

  @chantal: Zoek Russische geschiedenis op. Dit was de eerste tsaar, maar was zo paranoia dat die hele steden liet uitmoorden omdat hij een vermoeden had dat ze tegen hem waren (daarom de naam De Verschrikkelijke). Hij was zo paranoia dat hij in een razernij dacht dat zijn eigen zoon ook hem iets wou aandoen.

 • gustaaf carpels

  Dat veiligheidsglas breekt in duizenden kleine stukjes zodat het schilderij niet beschadigt raakt Men verwacht ook niet dat iemand met een metalen paaltje op een schilderij gaat slaan. Begrijp wel niet goed dat een dronken persoon In een museum mag maar ja Rusland he

 • marc werbrouck

  Veiligheidsglas stuk? Wat met echt veiligheidsglas dan? Te diep in het glas gekeken en naar de gevangenis is terechte straf. Men blijft van het Russische patrimonium.

 • Clement Asselman

  Koop dus nooit Russisch veiligheidsglas! Het gemiddelde aquariumglas hier is sterker!

 • Eric Peeters

  verschrikkelijk