Mexicaan houdt drie leeuwen op dakterras en weigert ze vrij te laten

Numbi, één van de drie leeuwen die op het dakterras in Mexico City leven.
AFP Numbi, één van de drie leeuwen die op het dakterras in Mexico City leven.
Omar Rodriguez doet naar eigen zeggen niets verkeerd door drie leeuwen - waaronder minstens één zeldzame, witte leeuw - op het dakterras van zijn woning in Mexico City op te voeden. Ondanks de aanmaningen van de lokale autoriteiten, weigert hij de wilde dieren vrij te laten. Dat tot groot ongenoegen van zijn buren.

Al twintig jaar lang houdt Rodriguez naar eigen zeggen één of meerdere leeuwen. Ook nu heeft hij drie exemplaren zitten: twee mannetjes en één vrouwtje, genaamd Numbi, Gorda en Nojoch. De wilde dieren verblijven op een dakterras boven zijn woning, waar ze vredig samenleven met de rottweiler van het gezin. “Ik weet dat dit misschien niet de beste omstandigheden zijn”, vertelde Rodriguez aan persbureau AFP. “De beste omstandigheden om een leeuw te houden zou op de Afrikaanse savanne zijn, waar hij vrij kan rondlopen, maar ja...”

Aan de krant El Universal legde hij uit dat hij de witte leeuwen anderhalf jaar geleden als welpjes in huis haalde omdat hij zijn kleinkinderen wilde laten kennismaken met de zeldzame diersoort.

Geluidsoverlast

De autoriteiten onderzoeken nu of de dieren overgeplaatst kunnen worden naar een meer geschikte woonplaats. De bal ging aan het rollen toen een anonieme internetgebruiker een klacht stuurde naar Profepa, het federale bureau voor milieubescherming in Mexico. Volgens de buren zouden de leeuwen voor veel geluidsoverlast zorgen. 

Zelf meent Rodriguez dat hij de nodige vergunningen heeft om de dieren te mogen houden, maar volgens de autoriteiten heeft hij die documenten nog nooit voorgelegd. Bovendien zijn de leefomstandigheden van de dieren volgens experts ontoereikend. De man moet nu ten laatste op vrijdag toelaten dat inspecteurs zijn woning bezoeken en zal de nodige papieren moeten kunnen voorleggen. Indien dat niet gebeurt, zal de zaak verwezen worden naar de lokale procureur-generaal en krijgen de dieren wellicht een nieuwe thuis.

Omar Rodriguez, de eigenaar van de leeuwen.
AFP Omar Rodriguez, de eigenaar van de leeuwen.
Het huis waarboven de leeuwen verblijven.
AFP Het huis waarboven de leeuwen verblijven.
Nojoch en Gorda, twee van de drie leeuwen.
AFP Nojoch en Gorda, twee van de drie leeuwen.

Bekijk ook:
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Als die dieren goed verzorgd worden en genoeg goed eten krijgen,wat is dan het probleem?Natuurlijk is het in hun natuurlijk biotoop voor hen veel beter.

 • ingrid mertens

  Geef deze prachtige dieren hun verdiende vrijheid alstublieft!

 • MARIE-LOUISE DEVRIENDT

  dit is dierenmishandeling !hard optreden

 • Manfred Wauters

  Maar goed dat hij ze niet vrijlaat. De buren zouden nogal piepen

 • Belinda Carlisle

  Totdat de dieren iets intuïtief doen en dan worden ze afgeslacht wegens gevaarlijk. Ik geloof niet dat de autoriteiten het heft niet in handen kunnen nemen en de dieren in beslagnemen.