Meisjes ontdekken na 24 jaar dat ze bij geboorte verwisseld werden: "Ik was er ziek van"

Lorena (r) naast haar biologische zus Elisa.
Lorena Cobuzzi Lorena (r) naast haar biologische zus Elisa.
Stel u voor: geslagen worden door je vader, verstoten worden naar een andere familie en er vervolgens na 24 jaar achterkomen dat je bij de geboorte verwisseld bent. Het overkwam de nu 26-jarige Antonella Zenga. Met een financiële schadevergoeding van 9 miljoen euro hoopt ze toch nog enige gerechtigheid te verkrijgen. De andere dochter Lorena beleefde een zorgeloze jeugd, maar intussen lijken de kansen gekeerd...

Een DNA-test liet er geen enkele twijfel meer over bestaan: de biologische ouders van Antonella bleken in Puglia te wonen, hetzelfde dorp waar ook zij opgegroeid is. Lorena kreeg eveneens een ferme schok te verwerken: het warme nest dat de Cobuzzi's haar in eerste instantie schonken, had ze als kind van mishandelende ouders eigenlijk nooit verdiend. En nu de waarheid aan het licht gekomen is, wordt ze steeds meer afgestoten.

"Buitenbeentje"
"Mensen zeiden wel eens dat ik een buitenbeentje was in de familie, maar verder werd daar geen gevolg aan gegeven", aldus Lorena. "Op mijn zeventiende kreeg ik een relatie met een man die twaalf jaar ouder was. Mijn ouders deden er alles aan om de relatie te stoppen, maar ik wilde hem niet opgeven. Ik ben eerst bij zijn ouders ingetrokken, nadien zijn we op straat beland. Niemand wilde ons nog helpen. In 2013 zijn we getrouwd, maar de Cobuzzi's heb ik tot mijn grote spijt niet gezien. Het was mijn schoonvader die me naar het altaar begeleidde."

"Zoiets doet pijn"
Intussen moet Lorena machteloos toekijken hoe de band tussen de Cobuzzi's en hun 'nieuwe' dochter Antonella almaar sterker wordt. "Dit jaar heeft ze haar verjaardag met hen gevierd en ik was niet eens uitgenodigd. Zoiets doet pijn."

Tussen de geboorte van beide meisjes in het ziekenhuis van Canosa lag amper elf minuten verschil. Toen de moeders na hun keizersnede bij hun positieven kwamen, kregen ze de verkeerde baby in handen gestopt.

Antonella (l) naast haar biologische moeder Caterina.
Facebook Antonella (l) naast haar biologische moeder Caterina.

Nog meer schadeclaims
"Ik was er ziek van toen ik dat nieuws te horen kreeg", aldus Lorena Cobuzzi. "Ik wist niet meer tegen wie ik mama en papa moest zeggen." De jongedame eist nu op haar beurt ook 5 miljoen, haar familie doet daar nog eens 8 miljoen bovenop.

"Dit is de grootste zaak die we over dit thema in Italië ooit gekend hebben", aldus haar advocaat Stefano De Feo. "Natuurlijk is het vaker gebeurd dat kinderen in het ziekenhuis verwisseld werden. Maar in dit geval werd het pas na 24 jaar ontdekt en dat maakt het uniek."

Facebook

Het pijnlijke misverstand kwam uiteindelijk aan het licht toen de Cobuzzi's een foto van Antonella en haar zus op Facebook zagen passeren. Ze beseften meteen dat Antonella als twee druppels water op hen leek. En tegelijk merkten ze dat 'hun' dochter Lorena verdacht veel weg had van Antonella's zus Elisa. "Het leek alsof ik mezelf in de spiegel zag", zou Lorena daar later over verkondigen.

De ouders spitten de zaak verder uit en ontdekten dat beide meisjes op dezelfde dag geboren waren. "Vervolgens heb ik de DNA-test voorgesteld", besluit De Feo. "Antonella bleek wel degelijk hun dochter, er heeft bij hun geboorte dus een ongelukkige verwisseling plaatsgevonden. Beide dochters lijken nu eenmaal heel erg op hun biologische ouders."