Mannelijk naaktmodel in museum blijkt exhibitionist

In het Museum voor Moderne Kunst in New York staan de naaktmodellen neus aan neus.
In het Museum voor Moderne Kunst in New York staan de naaktmodellen neus aan neus.
Enkele weken geleden meldden we al dat de bezoekers in het Museum voor Moderne Kunst in New York zich tussen naaktmodellen moesten wringen om van de ene naar de andere zaal te gaan. Dat vroeg natuurlijk om problemen. Ondertussen zijn al enkele handtastelijke bezoekers uit het museum gezet en ook een mannelijk naaktmodel mocht opkrassen. De man bleek een exhibitionist en geraakte zichtbaar opgewonden toen hij neus aan neus stond met een vrouwelijk naaktmodel.

Marina Abramovic houdt van provoceren en dat is met deze tentoonstelling 'The Artist is Present' dubbel en dik gelukt. Misschien iets te veel zelfs, want niemand spreekt nog over de kunst zelf, maar wel over de incidenten.

Bij borsten gegrepen
Vorige week moesten enkele wansmakelijke bezoekers die zich niet konden bedwingen vakkundig verwijderd worden uit het museum. De naaktmodellen werden betast, soms zelfs bij de borsten gegrepen. Nu liep het dus zelfs mis bij één van de naaktmodellen zelf. In het begin stonden twee modellen van hetzelfde geslacht tegenover elkaar, maar gaandeweg ook een poedelnaakte man tegenover een poedelnaakte vrouw. Eén van de mannelijke modellen kon zich daarbij niet bedwingen en toen dat zichtbaar werd voor de bezoekers, moest ook hij buiten. De man bleek een exhibitionist te zijn.

5 dagen als monniken geleefd
De tentoonstelling werkt met 38 naaktmodellen die werken in roterende shifts van acht. Ze staan neus aan neus in een deuropening, liggen naakt onder een skelet of poseren bloot bij andere kunstwerken. Alle kandidaten moesten vijf dagen op 'kamp' om het project voor te bereiden. Ze leefden als monniken: vasten, niet spreken en geen lectuur. Dat alles om hun zelfbeheersing te trainen. Als oefening moesten ze onder meer in een ijskoude vijver duiken, in slow motion stappen en korrels rijst tellen. Ondanks die strenge selectie was er dus toch nog een exhibitionist tussen de mazen van het net geglipt. (hlnsydney/kh)

Hier meer foto's van de modellen

Hier meer over de tentoonstelling