Man vindt enorme fossiel van 190 miljoen jaar oud aan Engelse kust bij zijn eerste ‘jacht’ geïnspireerd door David Attenborough

Een ammoniet wordt geveild in Londen.
Getty Images Een ammoniet wordt geveild in Londen.
Een 21-jarige steenhouwer vond al binnen een kwartiertje nadat hij voor het eerst op fossielenjacht ging een enorme ammoniet, die zeker 190 miljoen jaar oud is. Archie Faiers (21) had sir David Attenborough op televisie gezien en besloot zelf ook eens op fossielenjacht te gaan.

De jonge steenhouwer deed de ontdekking aan de beroemde ‘Jurassic Coast’, een kuststrook van Zuid-Engeland die van Poole tot Exmouth loopt en zo’n 200 kilometer lang is. De kustlijn bestaat uit indrukwekkende rotsen én ligt bezaait met fossielen die uit het tijdperk van de dinosaurussen stammen – de kust is niet voor niets vernoemd naar de dinosaurusfilm Jurassic Park.

De jonge Faiers wandelde met zijn honden langs de beroemde kustlijn toen hij ineens een interessant stuk rots zag liggen, dat duidelijk recent pas van een klif afgebroken was. Het bleek een ammoniet te zijn van bijna tweehonderd miljoen jaar oud. De jongen deed de ontdekking niet ver van de plek waar David Attenborough zijn documentaire ‘Attenborough and the Sea Dragon’, die twee weken geleden op de BBC werd uitgezonden, opnam.

Ammoniet

“Ik wist dat ik in de buurt was van de plek waar de tv-fossiel werd gevonden, toen ik een ronde steen op het strand zag liggen”, zegt Faiers. Het fossiel dat de jongeman vond is een ammoniet van bijna 200 miljoen jaar oud. Het gaat om een 'Microderoceras Birchi', een soort die vaak gevonden wordt op het strand.

Ammonieten zijn misschien wel de meest bekende fossielen, vooral in het Verenigd Koninkrijk, waar er jaarlijks honderden worden opgegraven langs de Jurassic Coast. Ammonieten waren koppotigen; hun naaste nog levende 'verwanten' zijn dieren zoals inktvissen en octopussen.

De oude zeedieren hadden een geribbelde spiraalvormige schaal en leefden tussen 240-65 miljoen jaar geleden, waarna ze samen met de dinosaurussen werden weggevaagd.

Faiers mag zijn prehistorische vondst houden – aangezien alle fossielen die aan de kust gevonden worden, mogen worden meegenomen door de vinders. “Anders verdwijnen ze toch in zee.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tina Marquet

  Vernoemd naar 'Jurassic period' en niet 'Jurassic park'.

 • raf peeters

  Wel speciaal ,een Brits museum heeft voor een paar jaar van een hobby zoeker een skelet van een baby dino gekocht voor een paar miljoen ponden.

 • Sam Hias

  Jurassic coast vernoemnd naar de film??? Misschien is het eerder vernoemd naar het Jura, de geologische tijsperiode waaruit de fossielen stammen.

 • Jan Werbrouck

  Niet zo speciaal toch.