Man gooit ruim 74 miljoen aan bitcoins weg na klachten van vriendin

James hoopt de harde schijf terug te vinden.
Screenshot YouTube/ ANP James hoopt de harde schijf terug te vinden.
Vanwege de alsmaar stijgende koers van de digitale munt bitcoin kan James Howells zich momenteel wel voor zijn kop slaan. In 2013 gooide hij namelijk per ongeluk 7.500 bitcoins weg, nadat zijn vriendin klaagde over de herrie die zijn computer maakte. De inwoner van Wales wil nu een vuilnisbelt afgraven om zijn harde schijf terug te vinden.

James fabriceerde in 2009 zelf bitcoins op een Dell-laptopje in zijn huis in Newport, Wales. Die laptop stond dag en nacht aan en op een gegeven moment begon zijn vriendin te klagen over het geluid dat het ding maakte. De Welshman verkocht de laptop uiteindelijk op eBay. James: "De harde schijf bewaarde ik in een lade omdat daar mijn bitcoins op stonden. Als bitcoins op een dag veel waard werden, zou ik ze nog steeds hebben", vertelt hij aan de Daily Telegraph. 

Bij een grote opruimactie vier jaar geleden belandde de harde schijf echter bij het grofvuil. Hij was namelijk helemaal vergeten dat zijn bitcoins er nog op stonden. Die waren op dat moment zo'n 100 euro per stuk waard, maar inmiddels bijna het honderdvoudige. Had James Howells zijn bitcoins gehouden, dan zou hij nu - aan 9.924 euro 't stuk - zo'n 74,5 miljoen euro rijker zijn. Vandaar dat de IT'er van plan is zijn schat op te graven op de lokale vuilnisbelt.

James Howells.
Hollandse Hoogte / REX by Shutterstock James Howells.

Complex

Howells begrijpt dat het ding niet in een-twee-drie gevonden is. "Een moderne vuilnisbelt is een complex bouwsel en er eentje uitgraven geeft allerlei milieuproblemen, zoals gevaarlijke gassen en brandgevaar. Het is een groot, duur en gevaarlijk project."

Howells is overigens niet de enige die op deze manier zijn bitcoins verloor. In 2012 gooide de Australische journalist Campbell Simpson een harde schijf weg met daarop 1.400 bitcoins. Hij gebruikte die voor een ludiek experiment waarbij hij twee pizza's kocht voor 10.000 bitcoins. De coins die de pizzeria ontving, zijn vandaag ruim 95 miljoen euro waard. 

De journalist kocht twee pizza's in ruil voor 10.000 bitcoins.
anp De journalist kocht twee pizza's in ruil voor 10.000 bitcoins.47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • mich lee

  Dat is een zeepbel. Tenzij je niets kent van economie kan je dat enkel beämen. De koers stijgt exponentieel snel zonder een achterliggende waarde. De waarde is enkel gecreëerd door speculatie. Bij andere munten is de waarde gedeeltelijk gedekt door de productie van dat land (GDP) en een wet die bepaalt dat transacties in dat land met een bepaalde munt dienen te gebeuren. Bij de bitcoin is dat er niet. Zijn sterkte, maar meteen ook zijn achilleshiel

 • Christina Van Dyck

  Dat moet verschrikkelijk zijn voor die man. Hij had beter die harde schijf, vooraleer hij die in zijn kast gelegd had, gemarkeerd als: "niet weggooien/ bitcoins aanwezig". Dan had dit nooit gebeurd.

 • Wim Gielis

  Zeker, Beau ter Ham. Ik kan enkel zeggen dat de prijs op DIT MOMENT bijna 11.000 € is per bitcoin. Ik heb gekocht aan 9.666 (veel te laat natuurlijk) maar dat het een stijging is van 14% op 2 dagen tijd heb je zelf ook al uitgerekend. Nog steeds blijft het zo dat ik automatisch verkoop indien mijn winst lager is dan pakweg 3%.

 • Christina Van Dyck

  Dat moet verschrikkelijk zijn voor die man. Hij had beter die harde schijf, vooraleer hij die in zijn kast gelegd had, gemarkeerd als: "niet weggooien/ bitcoins aanwezig". Dan had dit nooit gebeurd.

 • rik lagrou

  uw harde schijf haal je toch uit indien je die naar container park doet want ofwel worden ze verbrand(brussel) soms verkocht (africa-azie) en je gegevens ; foto zijn plots waar je niet wenst