Maffe programmeur automatiseert eigen job tot zijn latte toe

THINKSTOCK
Een hilarisch project circuleert op GitHub, een website voor programmeurs die allerhande software met elkaar delen. Het bestaat uit een aantal scripts met maffe namen van iemand die een groot deel van zijn job automatiseerde. Tot zijn latte uit de koffiemachine toe.

Het was Nihad Abbasov, aka 'Narkoz' op GitHub, die de scripts in de groep smeet. Abbasov, zelf een programmeur, had ze van een collega die niet langer voor dezelfde firma werkt. "Het type gast dat, als iets ook maar 90 seconden tijd van hem vergt, een scriptje schrijft om dat klusje gewoon voor hem te laten doen."

Overwerken
De collega's doorplozen na zijn vertrek het geleverde werk en botsten zo op de onwaarschijnlijke scripts. Als de login van de man op de bedrijfscomputer nog actief was na 21 uur, werd er automatisch een berichtje naar zijn partner gestuurd. "Moet overwerken", en dan volgde een specifieke reden die automatisch gepikt werd uit een arsenaal aan op voorhand ingevoerde mogelijke oorzaken.

"Eikel"
Voor een vervelende klant bedacht hij een systeem waarbij diens mails gescand werden op termen als 'help', 'probleem' en 'sorry' om hem vervolgens automatisch te voorzien van de laatste backup van zijn bestanden. Met de schijnheilige boodschap: "Geen probleem, gast, wees voorzichtiger volgende keer". De naam van dat script zegt genoeg: 'kumar-eikel'.

Kater
Nog eentje, getiteld 'kater'. Dat werd geactiveerd als hij op zijn werk niet ingelogd was voor 8u45. Dan ging er een e-mail de deur uit met een boodschap als: "Voel me niet zo goed, werk van thuis".

Koffie
Maar de beste stoot is toch wel het koffiescript. Dat wachtte eerst 17 seconden om de koffieautomaat te hacken en op te dragen een latte te brouwen. Het script liet vervolgens het apparaat nog eens 24 seconden wachten om de latte in een bekertje te gieten. Die totale tijdspanne kwam exact overeen met die nodig was voor de kerel om van zijn bureau naar de koffiemachine te stappen. Terwijl zijn collega's niet eens wisten dat de koffieautomaat aangesloten was op het netwerk en kon gehackt worden.