Maar helft Australische duikbootvloot kan varen

Slechts de helft van de Australische onderzeeërs kan gelijktijdig uitvaren. Opvarenden kiezen steeds vaker voor het beter betaalde werk in de mijnen in het Australische binnenland, meldde dagblad The Australian maandag.

De Australische marine komt ruim een derde aan bemanningsleden tekort. Daarmee is het volgens de krant niet flexibel genoeg om op een militaire crisis te reageren. In de mijnen is makkelijk werk te vinden voor technisch duikbootpersoneel omdat het dezelfde kwalificaties vereist.

Extra prikkels
Rekruteurs uit de bloeiende mijnindustrie wachten in de buurt van de onderzeeboothaven in het westen van het land opvarenden op om hen te rekruteren. ,,Met enig succes'', gaf minister van Defensie Joel Fitzgibbon maandag toe.

Flinke salarissen tot meer dan 80.000 Australische dollars (48.000 euro) hebben niet geholpen. ,,We moeten extra prikkels inbrengen'', aldus de bewindsman. ,,Dingen die gezinnen helpen.'' De schepen zijn soms maanden achtereen weg, terwijl mijnwerkers na een dag ondergronds weer naar huis kunnen. (anp/mvl)