Maanzaad scoort positief op drugtests

Wanneer je 25 muffins met maanzaad eet, scoor je positief op een drugstest.
iStock Wanneer je 25 muffins met maanzaad eet, scoor je positief op een drugstest.
Een broodje met maanzaad of een snee brood met het zwart zaad op de korst is minder onschuldig dan het lijkt. Althans, voor zij die overdrijven: dan kan maanzaad positief scoren bij een drugstest.

Uit een onderzoek van de Sporthogeschool Keulen bleek al eerder dat maanzaad sporen bevat van werkzame stoffen die ook in opiaten (waartoe morfine en heroïne behoren) zitten. Onlangs kwam het zaadje weer in opspraak nadat een Amerikaanse vrouw voor haar bevalling een maanzaadbagel at en positief scoorde bij een drugstest in het ziekenhuis.

Dat komt omdat de zaden afkomstig zijn van de papaverplant. Overigens dezelfde plant als waarvan opium, morfine en heroïne worden gemaakt. Ook de Nederlandse Dopingautoriteit bevestigt dat maanzaad voor een positieve dopingtest kan zorgen. Voor topsporters kan dit problemen opleveren. De afkapwaarde voor een positieve test is door het International Olympisch Comité vastgesteld op 1 microgram.

25 muffins
Die hoeveelheid is tot 48 uur na het eten van cake met maanzaad nog in urine waar te nemen. De tests laten enkel zien of en hoeveel opiaten er zijn gedetecteerd, niet of zij afkomstig zijn van maanzaad of een verboden middel.

Volgens experts kan een 'gewone' drugstest pas een positief resultaat geven als mensen meer dan veertig gram tot zich hebben genomen. Wie een opgeleukt broodje eet of zich waagt aan een muffin bestrooid met maanzaad, moet zich geen zorgen maken. Je zou al drie broden moeten eten voor je aan veertig gram komt. Of 25 muffins. En voor je er echt high van wordt moet je er kilo's van eten. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joachim Albert

  Dat is al meer dan 20 jaar bekend Flashnieuws, hln.be is er weer als eerste bij Proficiat

 • romy verhove

  Begin maar in de rechtbank, hoe leg je dit uit ?

 • Christophe Van Raepenbusch

  Zie reportage Schalkse Ruiters van zowat 20 jaar geleden?

 • Lucia Aicul

  Als je een maanzaadkoek van Duitsland eet dan kan je na 1 stuk al zorgen maken. Lekker ook.

 • Thomas Anderson

  Leuk met die speeksel test in het verkeer!