Limburger mag geen pastavergiet op zijn hoofd dragen voor pasfoto

Spaghettivergiet als hoofddeksel? De pastafarianen gaan ervoor.
thinkstock Spaghettivergiet als hoofddeksel? De pastafarianen gaan ervoor.
De Hasseltse Alain Graulus voelt zich gefnuikt in zijn godsdienstbeleving. De man wil, als zelfverklaarde pastafariaan, met een pastavergiet op het hoofd op de foto van zijn identiteitskaart, maar de lokale en federale administraties zien dat niet erg zitten. Nochtans genieten we in ons land vrijheid van religie, vindt Graulus, en dus wil hij zijn gelijk halen bij het Meldpunt Discriminatie. Dat schrijft het Belang Van Limburg.

Als pastafariaan houdt de 48-jarige Limburger er een aantal opmerkelijke gewoontes op na. Zo is het belangrijk dat hij een pastavergiet op zijn hoofd zet, maar dat druist in tegen wettelijke regels, die zeggen dat we herkenbaar op onze pasfoto moeten staan. Hoewel Graulus voorts perfect reglementaire pasfoto's liet maken, werd zijn aanvraag dus geweigerd: eerst bij de Hasseltse dienst Bevolking, later bij de bevoegde federale overheidsdienst.

Buitenlands succes
Nochtans, zo stipt het 'slachtoffer' aan, mag je om onder meer religieuze redenen afwijken van de wettelijke verplichtingen voor pasfoto's. Mogelijk wacht hem nu - na zijn klacht bij het Meldpunt Discriminatie - een juridisch gevecht. Dat overigens niet bij voorbaat verloren is. Zo triomfeerde de Oostenrijker Niko Alm na een drie jaar durend potje armworstelen met de administratieve molen en prijkt hij nu mét vergiet op zijn rijbewijs.

Het pastafarianisme - dat had u vast al begrepen - moet u niet erg serieus nemen. De godsdienst, ook bekend als De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster, zag het levenslicht in 2005. Drijvende kracht achter de practical joke was biologieleraar Bobby Henderson (VS). Die had er schoon genoeg van dat hij in zijn lessen over de evolutie ook steeds op 'intelligent design' als optie moest wijzen. Hij besloot daarop om met een religie aan te komen die in zijn ogen nog van de pot gerukter was dan de andere.

Internationale religie
Die godsdienst - met als opperwezen een klieder spaghetti inclusief gehaktballen - ging al gauw viraal en sloeg in verschillende landen aan, met miljoenen aanhangers tot gevolg. Bonje maken om een pasfoto met pastahelm werd zo een wereldwijde hype, nu dus ook in Limburg.

Het Vliegende Spaghettimonster, het opmerkelijke opperwezen van de religie.
Wikimedia Commons Het Vliegende Spaghettimonster, het opmerkelijke opperwezen van de religie.