Leon 82 dagen onschuldig vast voor binnenbrengen van drie flesjes honing in VS

De drie flesjes honing.
Maryland Transportation Authority Police De drie flesjes honing.
Zijn voorliefde voor honing in de thee leverde Leon Haughton 82 dagen celstraf op. Hij had de zoetigheid meegebracht van een bezoekje aan zijn familie in Jamaica. De douane zag vloeibare methamphetamine, maar er bleek wel degelijk honing in de drie meegesleurde flesjes te zitten.

Met kerst trok de 45-jarige Leon Haughton uit Maryland naar zijn familie in Jamaica. Hij had al negen jaar de gewoonte om bij hetzelfde kraampje langs de weg te stoppen voor een lading van zijn favoriete honing. Hij kocht drie potjes en voerde die nietsvermoedend bij zijn terugkomst op 29 december in de VS in. Hij werd aangehouden op de luchthaven van Baltimore op verdenking van het smokkelen van vloeibare meth, een zware drug. Dat bleek volgens de douane uit een test. Haughton viel flauw toen hij het hoorde en moest naar het ziekenhuis. Vandaar ging het naar de cel.

Haughton zat bijna drie maanden vast. Onschuldig: twee labotests vonden geen drugs. Haughton was intussen wel zijn twee jobs kwijt, als onderhoudsman en als bouwvakker. “Ze hebben mijn leven verpest”, reageert de vader van zes kinderen. “Ik wil dat iedereen weet dat het systeem fout zit. Zonder sterke mensen rond mij, zouden ze mij waarschijnlijk gewoon in de gevangenis hebben laten zitten.”

Een van de redenen dat hij zo lang in de cel bleef, is dat hij geen Amerikaans staatsburger is maar als Jamaicaan enkel een verblijfsvergunning heeft. Haughton riskeerde daardoor zelfs deportatie. Hij vermoedt dat zijn huidskleur iets te maken heeft met zijn aanhouding. Hij vreesde minstens 25 jaar cel.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim Goossens

  @ Gino De Neef: heb jij het verslag van de rechtbank/politie kunnen lezen dan ? Trouwens op de linkse fles is duidelijk een etiket te zien en ik denk dat ze logischer wijs opengemaakt zijn om de inhoud te kunnen controleren ... Maar dat is niet de logica van mensen die (ver)oordelen volgens kleur ...

 • john de Pauw

  Tja.. Amerika.. het land waar gekken regeren ..

 • Lilianne Van Neylen

  Vreselijk! Wat een boevenstaat is dat geworden!

 • Gino De Neef

  Natuurlijk moet hij racisme er bij betrekken. Eigen fout wegens geen bewijs van aankoop en geen etiketten op de overigens niet afgesloten flesjes.

 • Luke Vincke

  "Hij vermoedt dat zijn huidskleur iets te maken heeft met zijn aanhouding" Zucht...daar gaan we weer.