Koppel vindt WOII-bom in kelder, maar wacht om politie te bellen: "We wilden de buren niet wakker maken"

thinkstock
Stephen Sin en zijn vrouw Janice Hardy troffen vorige week donderdag een Duitse oorlogsbom aan in de kelder van hun woning in Londen. Het stel wilde de buren niet wakker maken, dus besloot nog een dagje te wachten vooraleer ze de politie belden.

Sin en Hardy wonen met hun kinderen al vijftien jaar in het huis. Tijdens een kelderopruiming trof de man donderdag de bom aan. Zijn vrouw lichtte hij pas enkele uren later in over zijn bizarre ontdekking. "Het was pas toen ik gisteren tijdens het avondeten vroeg hoe de opruiming van de kelder was geweest, dat hij zei 'oh, ik denk dat ik een bom heb gevonden,' alsof het een grapje was," vertelt ze.

"Een paar uur zal geen verschil maken"

"We besloten een beetje onderzoek te doen. Er waren tekens aan de onderkant en op de zijkant stond '1936'. We vonden een foto op het internet die ermee overeen kwam en het wees erop dat het een Duitse brandbom was," aldus Hardy.

Het stel vond het echter niet nodig om meteen de politie te bellen. Samen met hun tienerkinderen verhuisden ze de bom naar hun achtertuin en besloten ze te wachten. "Ik dacht: het ligt er al vijftien jaar, een paar uur zal geen verschil maken," getuigt Sin.

Hardy had een artikel gelezen over iemand die een gelijkaardige ontdekking had gedaan: de straat moest toen afgezet worden en het duurde enkele uren voor de bom ontmanteld kon worden. "Dus we beslisten om er een nachtje over te slapen. Het leek niet alsof de bom nu elk ogenblik kon ontploffen, omdat ze de hele tijd dat we hier woonden niet ontploft was. In plaats van alle buren te wekken en ze op straat te doen wachten in de duisternis, besloten we te wachten tot de ochtend."

Gevaarlijk goedje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tienduizenden bommen boven Londen gedropt. De meesten gingen af, maar sommigen niet. De niet-ontplofte bommen zijn vrij veilig als ze onaangeroerd blijven. Maar een bom oppakken en verplaatsen, verhoogt echter het ontploffingsgevaar.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels