Koper van duurste postzegel ter wereld is bekend

De 'One-Cent Magenta' postzegel.
BELGA De 'One-Cent Magenta' postzegel.
De Amerikaanse schoenontwerper en filantroop Stuart Weitzman was vorig jaar de anonieme koper van de 'One-Cent Magenta', een uit 1856 daterende postzegel uit Brits-Guyana die in juni vorig jaar voor bijna 9,5 miljoen dollar werd geveild in New York en zodoende de duurste postzegel ter wereld werd. Dat heeft het National Post Museum in Washington vandaag bekendgemaakt.

Het kleinood is 2,54 op 3,18 cm groot, en werd in 1856 gedrukt door een krantenuitgever in Brits-Guyana, omdat het lokale postkantoor geen zegels uit Londen meer in voorraad had. De postmeester was echter niet tevreden over de kwaliteit van de zegel en vreesde bovendien namaak. Hij vroeg daarom aan de postbeambten om elke zegel te paraferen om zo fraude tegen te gaan.

Die initialen en zijn achthoekige vorm en zwarte letters op magenta maken de zegel uniek. Er staat bovendien een driemaster op en het motto van de kolonie: we geven en verwachten iets in de plaats.

De 'One-Cent Magenta' werd in 1873 teruggevonden door een twaalfjarige jongen, die de zegel verkocht voor 6 shilling, vandaag ongeveer 1 euro. In 1935 was de zegel al 40.000 dollar waard, in 1980 werd hij verkocht voor 935.000 dollar.

Weitzman had er bijna 9,5 miljoen dollar voor over en zal hem in het Amerikaanse Smithsonian's National Post Museum tentoonstellen. Wie zich eraan wil vergapen kan dit tot november 2017 doen.

Stuart Weitzman (rechts), samen met Chrissy Teigen op de CFDA Fashion Awards in New York City, vorige maandag.
GETTY Stuart Weitzman (rechts), samen met Chrissy Teigen op de CFDA Fashion Awards in New York City, vorige maandag.