Kooklessen vanuit de ruimte

Wie het eten in het vliegtuig al vreselijk vindt, kan zich waarschijnlijk helemaal niets voorstellen bij het eten in de ruimte. Om te laten zien dat lekker koken zonder zwaartekracht wel degelijk kan, maakt de Italiaanse astronaute Samantha Cristoforetti nu een kookprogramma vanuit de ruimte.

Tortilla's met kip, quinoasalade en een zelfgemaakte energiereep: ESA-astronaute Samantha maakt het allemaal in een handomdraai klaar in het internationale ruimteschip ISS. Samen met chefkok Stefano Polato bedacht ze op aarde lekkere recepten voor in de ruimte, die ze nu voor de camera klaarmaakt. Samantha speelt daarbij met de gewichtsloosheid, door bijvoorbeeld de tortilla even te laten zweven terwijl ze een volgende ingrediënt pakt.

Gevriesdroogd
In een van de video's legt Samantha uit dat koken in de ruimte er helemaal anders aan toegaat dan op aarde. Zo gebruikt ze specerijen als een soort lijm, om te voorkomen dat ingrediënten door het ruimteschip gaan vliegen. Hoewel ze voor haar gerechten alleen gevriesdroogde ingrediënten kan gebruiken, geeft ze haar eigen keuken toch drie sterren. Samantha: "Het is helemaal niet slecht, zeker als je je bedenkt dat we geen zwaartekracht hebben. Ik vind het heerlijk."

Samantha maakte tot nu toe drie afleveringen van haar kookprogramma. Speciaal voor haar landgenoten is een van de afleveringen ook in het Italiaans beschikbaar. Via Twitter roept ze kijkers van haar programma op om op basis van de ingrediënten die ze aan boord heeft recepten te bedenken en naar haar te sturen. Die recepten behandelt ze dan in haar programma.