Kolossale alligator gevangen in park Florida maar in Australië nóg grotere krokodil, na acht jaar jacht

De alligator die in Florida gevangen werd.
Sarasota County Sheriff's Office De alligator die in Florida gevangen werd.
De politie van Sarasota in Florida heeft zondag meegeholpen aan het vangen van een enorme alligator in het Shamrock Park in Venice. "Dit is misschien wel de grootste waarvoor we ooit moesten uitrukken", zei supervisor Sellitti, die al twintig jaar in het korps zit. Maar in Australië deden ze nóg straffer. Na acht jaar jacht op een gevaarlijke krokodil van 600 kg en 4,7 meter lang, konden de Australische rangers hem eindelijk strikken in hun netten.

De gigantische krokodil Down Under werd voor de eerste keer opgemerkt in 2010. De Australische rangers hebben acht jaar op het dier gejaagd omdat het een gevaar vormde voor de bevolking. Het naar schatting 60 jaar oude reptiel werd aangetroffen in een val in een rivier nabij Katherine, in de Australische deelstaat Noordelijke Territorium.

Nabij het Australische Katherine werd deze gust van 600 kg en 4,7 meter lang gevangen.
AP Nabij het Australische Katherine werd deze gust van 600 kg en 4,7 meter lang gevangen.

Het dier is intussen overgebracht naar een opvangcentrum voor krokodillen. "Het is één van de grootste krokodillen die we ooit gevangen hebben in de rivier Katherine", aldus een ranger aan Australische media. "We hebben de voorbije jaren diverse pogingen ondernomen om het beest te vangen, maar dat was bijzonder moeilijk."

Beschermde diersoort

Sinds de zoetwaterkrokodillen in 1971 als beschermde diersoort werden bestempeld, is hun aantal in het noorden van Australië drastisch toegenomen. Elk jaar vangen rangers ongeveer 250 krokodillen. Gemiddeld doden ze twee mensen per jaar. 

Amerikaanse agenten van het Sarasota County Sheriff's Office deelden  dan weer een foto van een gevangen alligator op Facebook. Het reptiel was zo'n vier meter lang. De politie van Sarasota zei dat ze assistentie had geboden aan de dierenbescherming die op zoek was naar het reptiel. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar het park waar de alligator gesnapt werd, was wel hetzelfde als waar vorige week twee herdershonden aangevallen en in het water gesleurd werden. Slechts een van de honden kwam er, hevig bloedend, weer uit. De andere overleefde het niet. Op sociale media komt er veel kritiek op de actie vanwege mensen die het er niet mee eens zijn dat het wilde dier uit de weg wordt geruimd
 "omdat iemand zijn honden niet aan de leiband hield".

De Australische krokodil, die een gevaar vormde voor de bevolking.
AP De Australische krokodil, die een gevaar vormde voor de bevolking.19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ingrid mertens

  Groot gelijk Norbert!

 • Norbert Thieren

  Er zijn zoveel gevaarlijke mensen op te ruimen, en dan verspelen ze hun tijd met een arm dier.

 • Erik Lind

  Er wordt in het artikel abusievelijk gesproken over een zoetwaterkrokodil. Maar die zijn klein en relatief ongevaarlijk. Het betreft echter de kamkrokodil of zoutwater krokodil. Die zijn enorm en dodelijk en ook in rivieren en meren te vinden.

 • Karel Tichmann

  @Hannes Jennen: Natuurlijk ben je nooit in Florida of Amerika geweest...Florida omvat een ongelooflijke variëteit aan habitats, waaronder de tropische koraalriffen van de Florida Keys, talloze wetlandshabitats - bossen, weilanden en moerassen, de unieke Everglades, gematigde hardhoutbossen, majestueuze rivieren die honderden kilometers meanderen, inspirerende water bronnen en bijna 8000 grote meren.

 • Monique Mestdagh

  Rudy van Wayenberge, volledig met jou eens. Wat hier soms geschreven wordt, grenst aan het ongeloofelijke. Soms zou je denken dat ze nooit het 2de studiejaar gehaald hebben. Zéér pover gesteld met de Vlaamse taal.