Knaloranje ‘vuurvogel’ blijkt doodordinaire, in Indiase saus gevallen meeuw

Knaloranje ‘vuurvogel’ blijkt gewone zeemeeuw.
Facebook, Tiggywinkles Wildlife Hospital Knaloranje ‘vuurvogel’ blijkt gewone zeemeeuw.
De knaloranje, exotisch lijkende ‘vuurvogel’ die recent werd binnengebracht bij een dierenopvangcentrum in de Britse plaats Haddenham blijkt bij nader inzien gewoon een zeemeeuw te zijn. De vogel zat van onder tot boven onder de kerrie of kurkuma en is na een urenlange schoonmaakbeurt weer in zijn oorspronkelijke staat.

Volgens het Tiggywinkles Wildlife Hospital was er enige commotie toen de feniksachtige ‘vuurvogel’ werd afgeleverd door iemand die het dier had gevonden. “Toen we een telefoontje over de vondst kregen, waren we benieuwd om welke soort het zou gaan”, aldus het centrum op Facebook. “Eenmaal binnen was het in eerste instantie zeer lastig om te bepalen of het om een in- of uitheemse vogel ging.”

Wel was duidelijk dat de vogel een scherpe, kruidige geur om zich heen had hangen. “Het dier rook een beetje als een Indiase curry. Bij nader inzien bleek de kerrie of kurkuma werkelijk overal te zitten. Zelfs tussen de kleinste veren, waardoor het dier nauwelijks nog kon bewegen, laat staan vliegen.”

Medewerkers van de opvang zijn vervolgens urenlang en heel voorzichtig met afwasmiddel bezig geweest om het goedje weg te krijgen. Uiteindelijk lukte het de vogel, die een meeuw bleek te zijn, weer zijn oorspronkelijke kleur terug te geven. “Tijdens de poetsbeurt rook het overigens heerlijk. We kregen allemaal trek in Indiaas eten.”

Opvallendste vondst

De meeuw bleek ernstig verzwakt en is de afgelopen dagen met krachtvoer weer enigszins opgeknapt. Volgens het Tiggywinkles Wildlife Hospital kan de ‘kerriemeeuw’ binnenkort weer worden uitgezet in de vrije natuur. “De vogel is gelukkig alweer bijna gezond.”

Hoe de meeuw volledig bedekt raakte met de smaakmaker, is onbekend. Mogelijk is de vogel in een bak Tikka Masala-saus (een Indiase curry, red.) gevallen of het slachtoffer geworden van dierenmishandeling. Het opvangcentrum typeert de vondst als “de opvallendste van afgelopen jaren.” “Meestal krijgen we met teer besmeurde vogels binnen, maar een met pikante saus hebben we nog nooit gehad.”

De 'vuurvogel’.
Facebook, Tiggywinkles Wildlife Hospital De 'vuurvogel’.
Medewerkers van de opvang zijn urenlang voorzichtig met afwasmiddel bezig geweest om de saus weg te krijgen.
Facebook, Tiggywinkles Wildlife Hospital Medewerkers van de opvang zijn urenlang voorzichtig met afwasmiddel bezig geweest om de saus weg te krijgen.
Na de schoonmaakbeurt lijkt de vogel opnieuw op een doodnormale zeemeeuw.
Facebook, Tiggywinkles Wildlife Hospital Na de schoonmaakbeurt lijkt de vogel opnieuw op een doodnormale zeemeeuw.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  Ocharme dat beestje.

 • Vic Smeets

  Ik hoop dat de saus niet te pittig was....

 • Juliette Francois

  Zelf in de saus vallen, lijkt mij wel heel onwaarschijnlijk. Het dier zal allicht iemand uit ons mensDOM gekruist hebben die dit grappig vond... Gelukkig werd hij schoongemaakt anders kon hij dit niet overleven.

 • DIRK RASSCHAERT

  De Jan-van-Kurkuma verkrijgbaar als regular en spicy!!

 • Stefan Klemic

  Volgende recept van Jeroen Meus in dagelijkse kost: meeuw met indiase currysaus. Klinkt al lekker, in elk geval!!