Kleinste pistool van de wereld gaat onder de hamer

kos
Bij het veilinghuis Catawiki gaat het kleinste pistool ooit gemaakt onder de hamer. Het schietijzer is een 6 schots revolver uit 1870 van iets meer dan 4 cm lang. Het werd in ons land vervaardigd. Tot op heden was volgens Guiness World Records het kleinste pistool 5,5 cm lang.

Het pistool dat deze week onder de hamer komt is dus een stuk kleiner. Het pistool werkt net zoals een pistool van normaal formaat. De verwachting is dat het pistool ongeveer 2.000 euro zal opbrengen.

Volgens veilingmeester Pierre De Breucker gaat het om een zeer zeldzaam pistool. ''Deze minipistolen werden tussen 1850 en 1880 in België gemaakt door Luikse wapenmeesters. Ze worden ook wel 'pièce de maîtrise' genoemd en dienden om het niveau der bekwaamheid van een maker te bewijzen. Er zijn veel van deze kleine revolvers bekend, maar zo klein als deze heb ik nog nooit gezien'', aldus De Breucker.

De Breucker verwacht dat er druk op het pistool geboden gaat worden. ''Er zijn overal ter wereld verzamelaars van antieke revolvers. Dit pistool zou het topstuk in hun verzameling kunnen worden. Juist ook omdat het pistool in perfecte conditie is en ook nog eens in het originele 150 jaar oude kistje zit''.

De onlineveiling sluit op donderdagavond 4 december om 20 uur af.