Kleine beer probeert bij mama te geraken, maar schuift van besneeuwde bergwand: "Onverantwoord hoe dit gefilmd werd”

De kleine beer schuift weg, de moeder kijkt machteloos toe.
Rv De kleine beer schuift weg, de moeder kijkt machteloos toe.
Een kleine beer die helemaal van de besneeuwde bergwand schuift, maar dan uiteindelijk na veel moeite toch tot bij zijn mama geraakt: schattiger wordt het niet, zou u denken. Natuurexperts waarschuwen echter voor de “onverantwoorde stunt” die eraan voorafging.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het lijkt er immers sterk op dat deze beelden in Magadan (Rusland) gemaakt werden met een drone. En die zou de dieren helemaal van streek gebracht hebben.

“Dit is een mooi voorbeeld van de manier waarop drones niet gebruikt horen te worden”, stelt Mark Ditmer als wetenschapper aan de Boise State University. De man schreef enkele jaren geleden nog een studie over het effect van drones op beren. De resultaten lieten aan duidelijkheid niet te wensen over.

Paniek
“We hadden enkele beren uitgerust met een hartmonitor. Zo konden we hun hartslag meten wanneer ze bijvoorbeeld een baan overstaken of wanneer een drone boven hun kop vloog. In het laatste geval vluchtten ze soms weg, waardoor ze in potentieel gevaarlijke situaties belandden. Andere exemplaren vertoonden geen uiterlijke tekenen van stress, maar hun hartslag ging wel als een pijl de hoogte in.”

Het geluid van drones -schijnbaar uit het niets- kan beren dus de stuipen op het lijf jagen. Ook in dit filmpje lijkt er wel degelijk sprake van paniek. “Zonder dat zoemende ding zouden ze die gevaarlijke route niet genomen hebben. Of alleszins toch veel voorzichtiger geweest zijn, nu lijken ze gehaast.”

Miljoenen keren bekeken
Ditmer is geen absolute tegenstander van drones. “Met de technologie op zich is niets mis, het moet alleen verantwoord gebruikt worden.”

Intussen werden de beelden op sociale media al miljoenen keren bekeken. “Goed dat dit filmpje viraal gaat, zo kunnen we de mensen iets bijleren”, luidt de boodschap bij experts.
41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Linda Wellekens

  Laat dieren toch gerust !!! In alle mogelijke opzichten ....

 • Els Vervoort

  Wat mij meer de stuipen op het lijf jaagt zijn die pezewevers die anderen vertellen hoe ze moeten leven, wat ze mogen doen en niet. Dat is het echte gevaar in onze samenleving. De schrijver van dit artikel en zijn behoefte om zijn vingertje omhoog te steken zou beter eens zichzelf analyseren en tot het besef komen dat niemand gediend is met zijn misplaatste, opgedrongen en vooral ingebeelde superioriteit.

 • jos fruru

  Deze beelden zijn helemaal NIET met een drone gemaakt, dat zie je aan het stabiele beeld.

 • Jon Carrago

  Het mooiste hier is de kracht en de drang om terug bij mama te geraken dat dit kleine beertje laat zien.

 • Jan De Korte

  De afstand is veel langer en niet dat de drone het stoort want blijft duidelijk op afstand. Inderdaad weeral een bende politieke correcte mensen