Kind verklapt cannabisplantage op de opvang: “Papa heeft groene plantjes op zolder”

anp
In de Nederlandse stad Hengelo is op een bijzondere manier een cannabisplantage met 450 stekjes opgerold. De tip kwam namelijk van het dochtertje van de verdachte. Het meisje sprak op de buitenschoolse opvang over ‘groene plantjes’. Haar vader stond vandaag voor de rechter.

Het was kinderlijke onschuld. "Bij mijn papa zijn groene plantjes op zolder”, zei een meisje in een groep van Kids Villa, de kinderopvang in Hengelo (provincie Overijssel). Door die 'gouden tip' stonden afgelopen januari verschillende agenten voor de deur bij Paul van N. (31). “Toen had ik de tranen in de ogen”, aldus de verdachte vandaag in de rechtbank.

De politie ging niet direct naar zijn adres. Ze checkten eerst bij de moeder van het meisje of Van N., haar ex-partner, een cannabisteler kon zijn. De vrouw beaamde dat waarna warmtemetingen volgden. Op de zolder van Van N. bleek het warmer dan bij de buren, waarna de politie tot actie overging. Agenten troffen een groene 'zee' aan plantjes.

Van N. bekende meteen dat het zijn stekjes waren. De relatie met zijn partner was net uit. Hij had het zwaar, ook financieel. Hij handelt alleen, zegt hij tegen de rechter en de officier van justitie. Hij experimenteerde in zijn tuin met een moederplant en sneed daarvan de stekjes af. Die kennis haalde hij van websites. “Heel internet staat er vol mee.”

Geen ‘natuurtalent’

De apparatuur kwam van de Gamma en veilingsite Marktplaats. Van N. gebruikte legale stroom, een uitzondering bij illegale hennepteelt. Hij is dan ook geen 'natuurtalent'. Van sommige stekjes verbrandden de wortels. “Het was amateuristisch.”

Niet het ontdekken en het ruimen van de plantjes doet het meeste pijn. Van N. is lid van een schietvereniging. Hij heeft een wapenvergunning, zijn strafblad is blanco. Die vergunning kan hij nu inleveren. “Dat is het ergste.” Volgens zijn advocaat moet Van N. zijn wapens voor een lage prijs verkopen en mag hij over vijf jaar weer schieten. Van N. krijgt een taakstraf van 80 uur en een maand voorwaardelijk.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Serge Surmont

  Alcohol is een hard drug... Hoeveel mensen sterven er per jaar door alcohol? Cannabis is een soft drug... Waar verdient de staat het meeste mee???

 • David Verzwyvelen

  Tommy Tyriard klopt wat je zegt! Moest alcohol vandaag uitgevonden worden, het zou nooit gelegaliseerd worden. Net zoals tabak trouwens! Ben blij dat ik in Californië woon en mijn jointje kan roken wanneer en waar ik wil .

 • Leon Van der Neffe

  Tommy Tyriard goed gezegd! Maak cannabis legaal en er zal geen stepping stone effect meer bestaan. De enige reden waarom mensen die starten met cannabis soms nog de stap naar drugs zetten is omdat de overheid er mede voor zorgt dat cannabis nog steeds in dat 'drug straatje' verzeild zit.

 • Gino Denil

  Het is opvoedkundig helemaal niet verantwoord. Die plantjes op zolder. Je kan zo een kind niets meer verbieden. Of het gaat onschuldig over die plantjes praten op school.

 • Bernard Loncke

  Spijtig voorval ...maar gebeurt....kinderlijke onschuld! Binnenkort wordt wel legaal zoals in andere EU landen.