Kibbelende buschauffeurs blokkeren half uur lang verkeer: "Ik heb voorrang!" - "Nee, ik!"

PHOTO_NEWS
Een aanslepend dispuut tussen twee buschauffeurs van De Lijn bereikte gisteren een ongekend hoogtepunt in het centrum van Zandhoven. De twee vrouwen kwamen met hun bus neus aan neus te staan op de Liersebaan. Een van de twee moest wijken maar geen van beide vrouwen wou dat doen. "Ik heb voorrang", luidde het. Drie controleurs en agenten moesten uiteindelijk bemiddelen tussen de ruziënde vrouwen. De Lijn neemt het incident ernstig. Het duo mag het vandaag komen uitleggen. "De reizigers werden bijna een halfuur gegijzeld", zegt Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn in Het Nieuwsblad. "De twee riskeren een sanctie, zelfs ontslag."

Door een ongelukkig toeval kruisten de twee hoofdrolspelers die elkaar niet kunnen luchten, elkaar om 11 uur op de Liersebaan. Twee grote harmonicabussen stonden bijna tegen elkaar, neus aan neus. Er was geen doorkomen meer aan. Een van de twee moest achteruit rijden om de knoop te ontwarren, maar dat weigerden ze alletwee. Een chauffeur is toen uitgestapt. "Zij zegt dat zij voorrang heeft, maar dat is niet zo", zei ze tegen omstanders. "Ik was hier voor haar en ben al een eind verder op de Liersebaan. Zij moet dus achteruit."

Er kwam geen beweging in de zaak. Drie controleurs en de politie kwamen bemiddelen. Ze konden een van de twee uiteindelijk overtuigen om een stukje achteruit te rijden. "Ze passeren er dagelijks, ze konden dus een beetje hoffelijk tegenover elkaar zijn. Volgens reizigers duurde het een uur. Uit wat we kunnen opmaken uit de oproepen, twintig minuten maar dat doet er niet toe. Feit is dat ze niet van wijken wilden weten. Het is wel zo dat chauffeurs van dat soort bussen niet zonder begeleiding alleen achteruit mogen rijden maar toch...", zegt Peeters. "De koppigheid bleef zo groot dat er controleurs ter plaatste moesten komen om de situatie te ontzenuwen."

Ontoelaatbaar
De Lijn is duidelijk niet opgezet met het incident. "Twee collega's die ruziën op de openbare weg, dat is ontoelaatbaar. Al die tijd werden de reizigers gegijzeld. We willen ons daarvoor uitdrukkelijk excuseren. Ze hebben evenwel geen recht op een schadevergoeding."

Het incident was voor sommige reizigers extra bitter. "Toen de knoop eindelijk was ontward, liet de bestuurster van lijn 420 de volgende halte dan nog eens links liggen ook. Wie daar stond te wachten, moest nog een uur extra wachten", zegt een getuige.

Het was niet het eerste incident tussen de twee collega's uit de stelplaats in Broechem. "Er is inderdaad een historiek. Beide werknemers zijn al meermaals op het matje geroepen maar blijkbaar hebben gesprekken met de twee niet veel opgeleverd. Het eerste incident dateert van tien jaar geleden. Dat spreekt niet in hun voordeel. Dit gaat nog een staartje krijgen", zegt Koen Peeters. "Welke sanctie ze riskeren? Een ontslag is niet onmogelijk." Later vandaag volgt nog een gesprek met de chauffeurs.