Katholieken verzameld voor Mirakel van Amsterdam

Katholieken uit het hele land hebben zich zaterdag in Amsterdam verzameld om de Stille Omgang te lopen. Ze herdenken daarmee het Mirakel van Amsterdam, een wonder dat in de veertiende eeuw zou zijn gebeurd. Jaarlijks nemen duizenden katholieken uit het hele land deel aan de tocht. De herdenking is om 22.00 uur van start gegaan met een mis in de Sint Nicolaaskerk aan het IJ en eindigt ruim vier uur later op het Spui.

Het verhaal gaat dat een zieke man op 15 maart 1345 in een woning aan de Kalverstraat nadat hij het 'sacrament der zieken' had gekregen, overgaf. Zijn braaksel werd in het vuur gegooid, maar de hostie brandde niet. In plaats daarvan bleef het boven het vuur zweven. Daarop kwam de pastoor van de huidige Oude Kerk. Hij nam de hostie mee naar zijn kerk.

De volgende dag bleek de hostie echter weer in de kist te liggen in het huis aan de Kalverstraat. Opnieuw bracht de pastoor de hostie terug naar de kerk. Maar de geschiedenis herhaalde zich en de hostie had zich weer op miraculeuze wijze naar de Kalverstraat verplaatst. De katholieke kerk verklaarde deze gebeurtenis in 1346 tot wonder. (novum/jv)