Kat die al twintig jaar 'burgemeester' van stadje in Alaska was, overleden

Mayor Stubbs, de ereburgemeester van Talkeetna in Alaska, is op twintigjarige leeftijd overleden.
ap Mayor Stubbs, de ereburgemeester van Talkeetna in Alaska, is op twintigjarige leeftijd overleden.
Het dorpje Talkeetna in Alaska heeft zijn burgemeester verloren. De positie werd al twintig jaar ingevuld door de kat Stubbs, die na zijn benoeming in 1998 'Mayor' (burgemeester) aan zijn naam mocht toevoegen. Mayor Stubbs hield van het drinken van water en catnip uit een margarita-glas, wat veel bekijks opleverde en de lokale economie een flinke impuls gaf. Hij overleed afgelopen vrijdag op de gezegende leeftijd van 20 jaar en drie maanden.

De persoonlijke assistent van Mayor Stubbs liet in een verklaring weten dat het beestje "na twintig jaar en drie maanden" overleden was. "Hij was tot de laatste dag van zijn leven een schat en wilde ons steeds bij hem op het bed hebben zitten, zodat hij urenlang kon liggen spinnen op schoot", klinkt het in de verklaring.

Het stadje Talkeetna telt slechts 900 zielen, die de kat in 1998 als burgemeester verkozen. De kat dronk in een lokale bar graag water met catnip uit een margarita-glas en werd zo al snel een toeristische trekpleister.

Het plaatsje kent geen 'menselijke burgemeester'.

Mayor Stubbs wordt waarschijnlijk opgevolgd door kitten Denali.
ap Mayor Stubbs wordt waarschijnlijk opgevolgd door kitten Denali.

Opvolging staat klaar

In 2013 overleefde Stubbs nog een aanslag op zijn leven, die door een hond werd gepleegd. Vorig jaar nog werd zijn dood al eens gemeld, maar dat bericht bleek onjuist te zijn. Wegens zijn hoge leeftijd trok de burgemeester zich de laatste jaren steeds vaker terug en had hij amper nog contact met zijn burgers.

Volgens de assistent van wijlen Mayor Stubbs staat de opvolging al klaar: "Verbazingwekkend genoeg heeft onze kitten Denali dezelfde persoonlijkheid als Stubbs. Hij houdt van aandacht en gedraagt zich als een puppy als hij bij mensen in de buurt is. We kunnen ons geen betere plaatsvervanger wensen dan Denali, hij treedt in alle opzichten in Stubbs voetsporen!"

Op Twitter wordt met gepaste verslagenheid gereageerd op het nieuws. "Een van de laatste eerlijke Amerikaanse politici is heengegaan", klinkt het bedroefd.