Jurkenbonus voor Rusinnen die zich vrouwelijk kleden en selfie sturen naar directie

Het bewuste campagnebeeld staat niet langer op de Instagrampagina van Tatprof.
Tatprof Het bewuste campagnebeeld staat niet langer op de Instagrampagina van Tatprof.
Een Russisch aluminiumbedrijf oogst veel kritiek door een bonus uit te keren aan vrouwelijke personeelsleden als ze zich aan kledingvoorschriften houden die volgens critici zeer seksistisch zijn. 

Het bedrijf Tatprof noemt het een 'vrouwelijkheidsmarathon': medewerksters die in een rok of jurk op hun werk verschijnen, 'gematigd' make-up dragen en hun haar opsteken, krijgen 100 roebel (1,38 euro) per dag extra uitbetaald.

Als bewijsmateriaal moeten ze een selfie naar de  voornamelijk uit mannen bestaande bedrijfsleiding sturen. Doel van het initiatief is dat 'vrouwen zich vrouwelijker voelen' en het kantoor wat wordt opgefleurd, legde de aluminiumproducent uit aan Russische media.

Volgens het bedrijf vinden de deelnemende vrouwen het een leuk idee, getuige de ingestuurde foto's. "Ze lachen en lijken zelfs te stralen.''

Wij bestaan niet om de dagen van mannen op te leuken

Tegenstandster op Instagram

De vreugde is bepaald niet aan iedereen besteed. “Nieuws uit de Middeleeuwen”, oordeelt blogger Zalina Marsjenkulova. “Wij bestaan niet om de dagen van mannen op te leuken”, fulmineerde een andere tegenstander op de Instagram-pagina van het bedrijf. Vrouwenrechtenorganisatie Equality Now noemt het beleid “denigrerend en beledigend voor Russische vrouwen”. De organisatie vindt dat het bedrijf hiermee ''schadelijke stereotypen'' in stand houdt.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Henri Dederen

    Wat hier in Rusland opvalt is hoe vrouwelijk de meeste vrouwen zijn en willen zijn. Dresscode, ook voor mannen, is hier in de meeste bedrijven nog een must misschien is dat nog niet zo slecht. Ik denk dat veel westerse mannen hier niet uitgekeken zouden raken...

  • johanneke li

    Het is Duidelijk dat het hier een taboe betreft! Vrouwen hebben nu eenmaal een opfleurend effect, alleen mag het niet bij naam genoemd worden... zelfS complimentjes zijn er teveel aan...