Josh praat openlijk over zijn relatie met drie vrouwen: "Van jaloezie is geen sprake"

"Deze vrouwen zijn hier omdat ze dat zelf willen en van jaloezie is geen sprake." Josh is een van de mannen die datingsite OpenMinded wist te strikken om openlijk te getuigen over de voor- en nadelen van polyamorie. Een portie extra liefde, wie kan daar nu iets op tegen hebben?

De man uit South Carolina leeft onder één dak met Sarah en Alyssa. Hun nieuwste vriendin Mary Ashley woont wel nog apart. "Sarah en ik hadden allebei al een open relatie toen we elkaar ontmoetten. We spraken af met enkele meisjes en toen kwam Alyssa op ons pad. Zij zag ons beiden wel zitten en stond ook open voor polyamorie. Tot slot volgde Mary Ashley, zij was al relaties aangegaan met meerdere mensen tegelijk. Zij was een van de enigen aan wie ik het principe niet meer moest uitleggen."

Hun leidmotief: het is niet eerlijk om alles van één persoon te verwachten, dan wordt de druk te groot. Veel beter is het om het 'takenpakket' te verdelen. De kwaliteit van de ene wordt aangevuld met het talent van de andere. En samen vormen ze een complementair geheel. "We communiceren ook beter dan mensen met een monogame relatie. Zij raken vastgeroest, maar blijven voor de lieve vrede toch bij elkaar. Als iemand zich in deze situatie ongelukkig voelt, wil ik zelfs niet dat ze bij me blijft."

De drie dames staan honderd procent achter hun beslissing. "Ik wist dat ik biseksueel was, dus waarom zou ik het niet proberen?", vroeg Alyssa zich af. "Als er geen jaloezie in het spel is, kan dit soort relaties geweldig werken", aldus Mary Ashley. "Van zodra we het gevoel krijgen dat we iemand 'bezitten' kunnen er problemen ontstaan. Zo ver mogen we het niet laten komen", voegt Sarah toe.

Het kwartet lijkt met andere woorden harmonieus samen te leven, maar hun omgeving ziet de situatie met lede ogen aan. "Volgens mijn familie ben ik geestelijk ziek", aldus Sarah. En Josh heeft door zijn aparte keuze al vrienden verloren. "Meestal zeggen ze dan: 'Cool voor jou, maar zoiets zou ik nooit doen'. En vervolgens verwatert het contact. Vandaar dat we nu discreter geworden zijn: we willen geen vrienden meer verliezen omdat ze niet akkoord gaan met onze levensstijl."

De vier zien hun toekomst wel rooskleurig in. "Als nog meer mensen het goede voorbeeld geven en tonen dat hier niets raars aan is, dan zal het begrip groeien", stelt Josh. Ook de politiek kan een duwtje in de goede richting geven, door bijvoorbeeld polygamie te legaliseren. "Kijk wat er met het homohuwelijk gebeurd is: sinds de seksuele geaardheid geen probleem meer vormt, is het draagvlak veel groter geworden", aldus Mary Ashley. "Het gaat de juiste richting uit, maar er is nog wat tijd nodig", besluit Ayssa.

Brandon Wade, de baas van OpenMinded.com, noemt polyamoreuze relaties een vorm van ethisch overspel. "Een huwelijk is niet meer het hoogste goed omdat de behoeftes van de moderne vrouw of man daar niet mee bevredigd wordt", klinkt het op zijn site. "Het zijn niet langer kwijlende pornofreaks of langharige hippies die voor een open relatie kiezen, maar wel jonge, succesvolle en stijlvolle types die geen genoegen meer nemen met monogamie."