Japan start werken van twee jaar om treinrit één minuut korter te maken

EPA
Het openbaar vervoer in Japan staat wereldwijd bekend als punctueel én bijzonder efficiënt. Om die eer hoog te houden, werkt spoormaatschappij JR East de komende twee jaar aan het inkorten van een lokale treinrit. Best mogelijke uitkomst: het ritje wordt een volle minuut korter.

In de komende twee jaar zal spoormaatschappij JR East werken aan de treinverbinding tussen stations Ueno en Omiya. Doel is om de snelheid van de trein op te krikken van 110 km/u tot 130 km/u. Dat zou betekenen dat de treinrit tussen beide stations hoogstens één minuut korter wordt. Momenteel duurt een ritje ongeveer dertig minuten. 

De tijdswinst - hoe klein die ook mag zijn - is het waard, laat een woordvoerder weten aan nieuwswebsite Nikkei. “Zelfs de duur inkorten met een minuut is een grote stap vooruit om de passagiersaantallen te doen stijgen."

Tijdens het project zullen extra geluidsdempende panelen geplaatst worden in de tunnels waar de treinen doorrijden. Dat moet de geluidsoverlast voor de omwonenden beperken, en zorgt ervoor dat de snelheid van de trein opgedreven kan worden. 

De Japanse treinen zijn wereldberoemd omwille van hun punctualiteit. Vorig jaar verontschuldigde een Japanse spoormaatschappij zich nog tegenover zijn reizigers omdat de trein amper twintig seconden te vroeg vertrok uit het station.
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul piens

  Eigenlijk zouden ze veel beter de mensen die door de recente hevige regen hun huisje verloren, een nieuw onderdak geven. Dat zou door de bevolking veel meer geapprecieerd worden denk ik. Maar ja, prestige zal weer belangrijker zijn zeker.

 • danny buyse

  @Jose Van Hauwaert, ik geloof je helemaal! Dat zit volledig in hun opvoeding, cultuur en politiek! Als je de Japanse cultuur naar hier moest brengen zal men dat hier als dictatuur aanzien. De Japanse vrijheid en democratie hebben grenzen zodat de orde, respect, normen en waarden zoveel mogelijk behouden blijven.

 • Donald Borremans

  hier start zelf de trein niet !

 • Jose Van Hauwaert

  Ronny Mirgo. Kom maar eens mee naar Tokio, u gelooft uw ogen niet. Vertrekt de trein 10 seconden te laat..of te vroeg, komt een controleur voorbij om zich bij iedereen te verontschuldigen. Geen papiertje op de grond, geen muurschilderingen, alles picobello.. kom maar eens af.

 • Gino Denil

  Kunnen we het hier niet gewoon uitbesteden aan een Japanse firma.