Jakkes! Kraantjeswater in Canadees dorpje kleurt fluoroze

Twitter
Onoway, een slaperig dorpje met amper een duizendtal zielen in de Canadese provincie Alberta, stond maandagavond in rep en roer. De inwoners schrokken zich een bult toen er plots knalroze water uit de kranen stroomde. "Niks om je zorgen over te maken," reageerden de plaatselijke autoriteiten.

Inwoner Vicki Veldheyzen Van Zanten kreeg maandagavond een telefoontje van haar buurvrouw met de vraag of haar kraantjeswater ook roze was. Kort nadien deed haar dochter als eerste in het huishouden de ontdekking. "Ik ga dit niet drinken, ik ga er niet mee koken. Ik riskeer het niet," aldus de ongeruste vrouw.

Sheila Pockett en haar man deden de ontdekking dinsdagochtend. "Mijn man stond vanmorgen op om een douche te nemen en hij riep: "Sheila, waarom komt er roze water uit de kraan?" vertelt ze lachend. Na een minuut of vijf was al het gekleurde water weggestroomd, vertelt ze.

Geen reden tot ongerustheid

Nadat er klachten binnenliepen op het gemeentehuis, liet burgemeester Dale Krasnow in een verklaring weten dat het felgekleurde water geen gezondheidsrisico inhield. De verkleuring was een nevenwerking van kaliumpermanganaat. Het product belandde in het waterreservoir nadat een klep bleef haperen tijdens de wekelijkse spoeling van de leidingen en de filter.

"Het reservoir werd leeggepompt, maar een deel van het chemisch product belandde toch nog in het distributiesysteem. Hoewel het alarmerend is om roze water uit je kraan te zien stromen, wordt kaliumpermanganaat gebruikt in gewone behandelingsprocessen om ijzer en mangaan te helpen filteren en de inwoners liepen nooit enig risico," aldus de burgemeester.

Frustratie

De stof kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie huidirritatie veroorzaken, maar geen enkele inwoner van Onoway maakte melding van enige neveneffecten. Hun grootste bron van frustratie was de gebrekkige overheidscommunicatie. Pas dinsdagochtend vernamen de burgers immers wat er precies aan de hand was.

"Kon het bestuur beter communiceren over wat er gisteren in onze gemeenschap aan de hand was? Absoluut, zonder twijfel," zei Krasnow in een verklaring op de website van het gemeentebestuur. "We verontschuldigen ons daarvoor. Dit is een situatie waar we zeker wat van kunnen opsteken en een strategie kunnen uitwerken voor een betere reactie en communicatie als we ooit in de toekomst te maken krijgen met dezelfde of een gelijkaardige situatie," aldus de burgemeester.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels