Italië wil ziekenfonds voor huisdieren

Honden van arme mensen zouden gratis naar de dierenarts moeten kunnen.
Honden van arme mensen zouden gratis naar de dierenarts moeten kunnen.

Italië heeft een hart voor dieren en daar willen ze blijkbaar heel ver in gaan, ook in regeringskringen. Huisdieren mogen geen slachtoffer worden van de financiële moeilijkheden van hun baas en ook minder bedeelden hebben het recht op een huisdier. Daarom wil Italië een ziekenfonds oprichten voor honden en katten. Woensdag werd het wetsvoorstel daartoe gepresenteerd in de Senaat. Zowel linkse als rechtse politici zijn voor het idee. Dat meldt De Telegraaf.

Gratis naar dierenarts
Als de wet wordt aangenomen, worden de huisdieren samen met het jaarinkomen van hun baas geregistreerd. Als het inkomen onder een bepaalde grens blijft, kunnen de huisdieren gratis naar de dierenarts. Ook medicijnen, vaccinaties en sterilisaties worden dan vergoed.

10 miljoen
Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling geldt dezelfde minimumgrens als voor Italianen die onder die grens geen specialistenbijdrage of eigen bijdrage voor medicijnen hoeven te betalen. Voor het eerste jaar willen de voorstanders van de wet 10 miljoen euro uittrekken. (hlnsydney/kh)