Indiërs kunnen op Hitler of Frankenstein stemmen

Eerst was er de Hitler-satire 'Mein Führer', nu de mogelijke verrijzenis van Adolf Hitler in de politiek.
UNKNOWN Eerst was er de Hitler-satire 'Mein Führer', nu de mogelijke verrijzenis van Adolf Hitler in de politiek.

Wanneer de kiezers van de noordoostelijke Indiase deelstaat Meghalaya overmorgen naar de stembus trekken, kunnen ze onder meer Frankenstein, Hitler en Newton naar het parlement sturen. Niet dat deze kandidaten met hun naam bepaalde eigenschappen of politieke voorkeuren willen onderstrepen. De inwoners van het kleine deelstaatje hebben gewoon een curieuze voorliefde voor bizarre namen.

Eigen taal
Meghalaya is één van de kleinere deelstaten in India. De regio wordt voornamelijk bevolkt door christelijke volksstammen als de Garos, de Khasis en de Jaintia. Ze spreken hun eigen taal, maar sommige nazaten hebben uit het koloniale tijdperk ook een notie van het Engels geërfd.

"Fascinatie"
In de kieskring Rangsokona gaat morgen alle aandacht naar ene Adolf Hitler. Hij is de leider van de Garos en is lijsttrekker voor de Nationalist Congress Party. "De mensen hier hebben een fascinatie voor exotische namen en dus geven ze hun kinderen vaak vreemde namen mee. Ze staan vaak niet stil bij de betekenis van de naam", zo verklaart historicus R Lyngdoh.

Dus is Hitler voor de meeste kiezers in Rangsokona gewoon een politicus die al eens eerder in de deelstaatregering zetelde. Dat geldt eveneens voor Frankenstein Momin, die er ooit het ministerie van Onderwijs bestierde.

Hilarious
Ook Kennedy, Chamberlaine, Livingstone en Newton behoren tot de 331 kandidaten die meedingen naar één van de zestig zetels in het parlement. Wie echter weinig voelt voor een stem op het verleden, kan ook kiezen voor swingende namen als Romeo Rani, Darling Lamare, Moonlight Pariat, Boldness Nongum, Founder Strong, Gregarious, Hilarious en Budshell Marbaniang. (dpa/svm)