Indiase volkstelling stelt huisvrouw gelijk met hoertjes

Het Indiase hooggerechtshof heeft kritiek geuit op de nationale volkstelling die huisvrouwen indeelde in dezelfde categorie als hoertjes, bedelaars en gevangenen, namelijk die van de "economisch niet productieve" inwoners.

De blaam kwam er nadat twee rechters de vergoeding van een man wiens vrouw omkwam in een ongeval verhoogden.

"De scheeftrekking is opmerkelijk", zegt rechter A.K. Ganguly. "Bij de volkstelling in 2001 bleek dat degenen die huishoudelijk werk verrichten als koken, kuisen, kinderen verzorgen, water halen en brandhout zoeken werden gecategoriseerd onder de werklozen en alsdusdanig gelijkgesteld werden met hoertjes en gedetineerden, die, volgens de volkstelling, geen economisch productieve activiteit uitvoeren."

Werk huisvrouw niet te vergelijken met andere beroepen
Volgens het gerechtshof kunnen de huishoudelijke taken van een vrouw en de zorg voor haar kinderen niet vergeleken worden met andere beroepen. "Een vrouw/moeder werkt niet met een prikklok. Ze is constant in de weer met de familie, dag en nacht, tenzij ze werkneemster is en bepaalde uren op haar werk moet zijn", oordeelde de rechtbank.

"Ze zorgt voor man en kinderen, inclusief koken, wassen etc. Ze onderwijst de kleinste kindjes en geeft hen een leidraad van onschatbare waarde mee voor hun verdere leven."

De Indiase nationale volkstelling grijpt om de tien jaar plaats. De laatste begon in april 2010 en zal zo'n 1,2 miljard Indiërs tellen, het grootste geregistreerde aantal ooit. (jv)