In drie jaar van meisje naar jongen: transgender neemt elke dag selfie

Jamie Raines was 18 jaar toen hij voor het eerst testosteron begon te nemen. In drie jaar tijd maakte de Britse student zijn ultieme droom waar: de aardige vrouw werd een zelfzekere man.

De YouTube-ster besloot zijn transformatie in kaart te brengen door elke dag een selfie te nemen. Hieronder ziet u hem aan het begin van zijn spannende ontdekkingstocht, klaar om voor de eerste keer het mannelijke hormoon te nemen.

YouTube

"In eerste instantie was het de bedoeling om het een jaar vol te houden. Maar toen bleek dat de gezichtsbeharing nog steeds achterwege bleef."

YouTube
YouTube

En dus ging Jamie verder met zijn experiment. In het begin vielen de verschillen nauwelijks op.

YouTube
YouTube
YouTube
YouTube

Maar in het tweede jaar kwam er een fikse evolutie. "Mijn gezicht werd langer en ik speelde de dikke wangetjes kwijt."

YouTube
YouTube

"En mijn neus veranderde ook."

YouTube

Na twee jaar volgde de gezichtsbeharing. "Ik was dolenthousiast toen er voor het eerst stoppeltjes op mijn kin verschenen."

YouTube

De haartjes bleven groeien...

YouTube
YouTube

...en groeien...

YouTube
YouTube

...tot hij na drie jaar kon pronken met een baardje. Dit is zijn recentste foto.

YouTube

En hier heeft hij dezelfde kleren aangetrokken, zodat u perfect de weg kan zien die hij afgelegd heeft.

Jamie Raines

Raines maakte van de 1.400 foto's een kort filmpje en zo wist hij de aandacht te trekken van een tv-producer. Hij kreeg meteen een prominente rol in een documentaire over transgender mannen.

Jamie Raines

Buzzfeed wist de kerel vast te krijgen voor een exclusief interview.

Waarom ben je die selfies beginnen nemen?
"Ik wilde zien in welke mate testosteron het gezicht kon veranderen, maar ik wilde de transformatie ook voor mezelf bijhouden. In de eerste zes maanden gebeurde er niet zo veel, maar daarna werd ik beloond voor mijn geduld. Nu ik toch al zo lang bezig ben, wil ik er misschien vijf jaar van maken. Ik ben echt blij dat ik dit gedaan heb."

Had je in het begin een idee van hoe je gezicht er zou uitzien?
"Ik probeerde er vooraf geen beeld bij te maken, testosteron beïnvloedt iedereen toch op een andere manier: sommige mensen krijgen al in de eerste zes maanden gezichtsbeharing, anderen krijgen dat nooit. Ik wilde geen te hoge verwachtingen voor mezelf scheppen en liet de veranderingen gewoon over me heen komen."

Hoe zag je jezelf als je 17 jaar oud was en hoe voel je je nu?
"Als ik drie jaar geleden in de spiegel keek, zag ik mezelf niet. Ik liet mijn haar zeer kort knippen, maar ik voelde me toen niet lekker in mijn vel. Van zodra ik de testosteron nam, wilde ik natuurlijk wel elke verandering zien. Als ik mezelf nu zie, kan ik daar enkel maar heel dankbaar voor zijn."

Jamie Raines

Hoe belangrijk was het om gezichtsbeharing te krijgen?
"Ik ben er heel gelukkig mee. De operatie en de diepere stem vond ik het belangrijkste, al de rest is een leuke bonus."

Heeft testosteron je humeur veranderd?
"Ik ben misschien een beetje minder emotioneel geworden. Ik ween minder en loop niet meer zo hard van stapel, maar mijn persoonlijkheid is zeker niet veranderd."

Hoe hebben je geliefden op je transformatie gereageerd?
"Zowel mijn familie als mijn vriendin Shaaba hebben me de hele tijd gesteund. Ik heb mijn moeder als eerste ingelicht over mijn plannen, zij heeft het nadien aan mijn vader en broer verteld. Mijn mama heeft altijd geweten hoe ik in elkaar stak. Ze heeft niet het gevoel dat ze een dochter verloren heeft: ik ben nog steeds datzelfde kind voor haar, alleen in een ander jasje."

Jamie Raines

Welke raad zou je lotgenoten willen geven?
"Gedurende het hele proces is geduld je beste vriend. Omring jezelf met vrienden en familie die je steunen, dat kan ook online. Stel vragen aan mensen die het zelf meegemaakt hebben. Het lijkt wel een eeuwigheid te duren vooraleer er iets verandert, maar daarna gaat het snel. Mensen zien nu zelfs niet meer dat ik transgender ben. Niet zo lang geleden ging ik solliciteren en daar dachten ze dat ik me van man wilde ombouwen tot vrouw!"