In dit kapsel krioelt het van de luizen

Vorig jaar deed een filmpje de ronde waarin luizen het leven van een meisje tot een hel maakten. Bij elke kambeurt haalde de moeder tientallen van die irritante exemplaren uit het haar (zie filmpje onderaan dit stuk). De vrouw uit Uruguay die u hierboven ziet, is er amper beter aan toe: ook in haar kapsel ziet u de luizen met het blote oog kronkelen.

Extreme gevallen natuurlijk, maar wat kan u doen als zoon- of dochterlief constant in de haren krabt? De eerste regel: gebruik een luizen- of netenkam. "Luizenshampoos op zich zullen de vasthoudende beestjes niet wegkrijgen", aldus Geert-Jan Roebers. Hij is de auteur van het boek 'Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers'. "Je moet zulke producten altijd in combinatie met een echte luizenkam gebruiken, wil je verlost geraken van de kriebelende diertjes. De shampoo hoeft eigenlijk zelfs niet; met alleen een luizenkam zal je ook succes boeken."

Juiste manier
Roebers benadrukt echter dat je de kam op de juiste manier moet gebruiken. De beste methode is nat kammen; als het droog blijft moet je vijf keer zo vaak kammen om van de beestjes verlost te raken. Smeer het haar ook in met een conditioner. Die zal ervoor zorgen dat je gemakkelijk kan kammen, en zal de luizen daarnaast ook een beetje verdoven, waardoor ze sneller loslaten. "Als je dit dagelijks doet, zal je na ongeveer twee weken verlost zijn van je luizen", aldus Roebers. "Na twee weken zijn alle eitjes uitgekomen, en als je dan de jonge luisjes wegkamt, kunnen die geen nieuwe eitjes meer leggen."

"Verstikkende sprays werken niet"
Wie het kammen wil combineren met een luizenshampoo, kiest best voor een exemplaar met dimethicon(e) in de ingrediëntenlijst. "De producten met siliconen erin werken het best." Middeltjes als verstikkende sprays en elektrische luizenkammen vindt Roebers onzin. "Die werken niet of nauwelijks. De beste en meest effectieve manier is nog steeds de luizenkam."

Preventieve sprays worden daarnaast ten zeerste afgeraden. De luizen worden er niet echt mee afgestoten, integendeel. "Het maakt de luizen beweeglijker, ze gaan er harder door lopen en zetten zich sneller over op een ander hoofd. Op die manier worden de kinderen in een klas of gezin veel sneller besmet. Eigenlijk is dat een heel egoïstische manier van doen", klinkt het.

Petje
Er zijn wel enkele dingen die je kan doen om besmetting te voorkomen. Volgens Roebers is een petje al voldoende om de kansen te doen dalen. "Luizen kunnen niet springen; je zal pas besmet worden als er twee à drie seconden contact is tussen twee kapsels. Met een petje wordt die kans al veel kleiner. En met een hoofddoek trouwens ook, op dit vlak hou ik er een pleidooi voor."

"Grootste misverstand"
Moet je al het beddengoed en de kleerkast van je oogappels in de wasmachine stoppen als je vermoedt dat ze luizen hebben? "Neen, dat is eigenlijk het grootste misverstand", benadrukt Roebers. "Luizen leven enkel op je hoofd, niet op je kussen of op je kleren. Toen ze op een Australische school last kregen van een luizenplaag, werd dat al snel duidelijk. Er werden 2.000 luizen uit het haar gekamd, maar de hoedjes van het uniform bleven volledig gespaard. Die beestjes laten gewoon niet los. En als er al eens eentje bij uitzondering van je hoofd valt, overleeft het maar enkele uren."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels