Ga naar de mobiele website
^ Top

Ikea-cake met sporen van uitwerpselen uit de rekken gehaald

Photonews
De Zweedse meubelgigant Ikea heeft vandaag gemeld dat zij in cafetaria's van 23 landen de verkoop van chocolade amandelcakejes terugtrekt, ook in België. Chinese gezondheidsautoriteiten hebben in de cakejes bacteriën teruggevonden die zouden kunnen wijzen op een fecale verontreiniging.

1.800 stukjes taart van het type "Almond Cake with chocolate and butterscotch" werden vernietigd nadat sporen van coliforme bacteriën werden ontdekt. De Zweedse meubelgigant Ikea had daarvoor dinsdag aangekondigd dat ze in de haar cafetaria's in 23 landen taartjes zouden terugtrekken waarop de Chinese gezondheidsautoriteiten bacteriën hebben gevonden die wijzen op fecale verontreiniging.

Volgens de Shanghai Daily zaten er "hoge hoeveelheden van de coliform-bacterie" in de amandelcake van de Zweedse meubelgigant. De autoriteiten namen meteen de beslissing om 1,87 ton in beslag te nemen en te vernietigen. De levering gebak arriveerde in januari vanuit Zweden in de haven van Shanghai.

Uitleg nodig
Ylva Magnusson van Ikea wil eerst meer informatie over de zaak. "Want", zo luidt het, "we kopen onze chocolade bij één leverancier en het gaat om een kwalititeitsmerk. We voeren zelf tests uit in al onze winkels en de regels die we daarbij opleggen zijn strikt", aldus Magnusson.  HIj benadrukt alvast dat bacteriën in voedingswaren niet kunnen. "De veiligheid van onze producten is onze hoogste prioriteit", besluit de Zweedse. De teruggeroepen taartjes werden gemaakt door een Zweedse leverancier, Almondy.

De terugtrekking volgt op de aankondiging van vorige week dat Ikea stopte met de verkoop van gehakballetjes in een twintigtal landen, alsook met de verkoop van wienerworsten in vijf landen, nadat in die producten sporen van paardenvlees werden aangetroffen. Gisteren zei de Zweedse leverancier van de gehaktballetjes en de worsten van Ikea dat het paardenvlees afkomstig was van een Zweedse firma, die vlees importeerde van Polen.

Reactie Ikea
In een communiqué bevestigt Ikea zich in te spannen "om gezonde en kwaliteitsvolle voedingsmiddelen aan te bieden, die zijn geproduceerd met respect voor het milieu". Het meubelconcern zegt dat het met de leverancier praat "om een compleet beeld te krijgen van de situatie". "Het is belangrijk te noteren dat in bacteriologische analyses die voortdurend gedaan worden op al onze voedingsproducten geen enkele gezondheidsgevaarlijke bacterie werd aangetroffen", onderstreept Ikea nog.

De klanten die dat wensen, kunnen hun taartjes terugbrengen en krijgen een terugbetaling via de klantendienst van de winkels.

Meer over


Meld een bug