Hotelsleutel kwijt? Da's dan 10.000 euro

Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.
Een man moet bijna 10.000 euro ophoesten omdat hij een hotelsleutel heeft kwijtgespeeld. Althans, dat vraagt het incassobureau dat door een hotel aan het Oostenrijkse Neusiedlmeer is ingeschakeld. 

De eigenaar voert aan dat de kwijtgespeelde sleutel een loper was waarmee alle kamersloten geopend konden worden. De hotelbaas zag zich daarom genoodzaakt alle sloten van de kamers te vervangen. De Oostenrijkse consumentenbescherming noemt de claim "zeer bedenkelijk", luidt het in de Tiroler Tagezeitung.

"Als je een sleutel verliest, moet je deze vervangen. Dat staat buiten kijf", zegt Christian Schuster-Wolf van het Oostenrijkse overheidsagentschap voor consumentenbescherming. "Maar, de hoteleigenaar kan enkel compensatie eisen voor de werkelijk geleden schade." 

Het hotel nabij de Hongaarse grens kreeg een factuur binnen van 6.334 euro voor de vervanging van 27 dubbele cilindersloten. Het hotel moest daarom tijdelijk dicht, waardoor de eigenaar 3.000 euro aan inkomsten misliep. De man tracht alle kosten nu op de hotelgast te verhalen. 

De consumentenbescherming roept de hotelgast op om het geld niet te betalen. De klant was niet op de hoogte dat de sleutel een loper was waardoor hij niet aansprakelijk kan gesteld worden, luidt het advies. Of de hoteleigenaar gerechtelijke stappen gaat zetten, is niet duidelijk.   
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vaelen

  Dus dat hotel geeft aan de klanten een loper die op alle kamers past? Haal dan alle sloten weg he, veel goedkoper. Als elke klant zo'n loper krijgt, kan elke klant in elke kamer zomaar binnen. Hier geloof ik niks van. En zo'n loper kost ook zoveel geld niet. Dat kost amper iets meer dan een gewone sleutel. Ik zou ook niet betalen.

 • johanneke li

  die eigenaar had maar zo dom niet moeten zijn om die sleutel aan die gast te geven! ten eerste is dat niet de verantwoordelijkheid van die gast, maar nog erger is dat die gast dan onbeperkt toegang had tot alle kamers van andere gasten! al de andere gasten hun privacy was op dat moment niet meer gegarandeerd! als er een paar het hotel hiervoor aanklagen zal hij nog groen lachen...

 • Albert Hendrix

  1 sleutel waar dat ge alle deuren mee open krijgt een veilig hotel is dat?

 • paola nerozzi

  Een loper kan het nooit zijn allemaal uitgevonden door hotel eigenaar

 • Tom Peeters

  Wie geeft er nu een loper mee met een gast. Hotelbaas zelf in de fout hier.