Hotelgast op 9e verdieping opent naakt de gordijnen en wordt opgepakt, krijgt nu 300.000 dollar

Een agent met een bodycam filmde de arrestatie van piloot Andrew Collins. Foto rechts: het uitzicht van de hotelkamer op de 9e verdieping.
Inside Edition. Een agent met een bodycam filmde de arrestatie van piloot Andrew Collins. Foto rechts: het uitzicht van de hotelkamer op de 9e verdieping.
Een piloot die in zijn hotelkamer op de negende verdieping naakt rondliep en even later tot zijn grote verbazing geboeid mee moest met de politie, is in ere hersteld. Andrew Collins ontvangt van de autoriteiten in de Amerikaanse stad Denver (Colorado) een schikking van 300.000 dollar (meer dan 272.000 euro) wegens onrechtmatige arrestatie. De piloot moest in september 2018 twee dagen brommen in de cel. Zijn werkgever United Airlines schorste hem op de koop toe voor zes maanden.

De bal ging aan het rollen toen vier wachtenden op de luchthaven van Denver de politie belden. Vanop de begane grond keken ze naar boven en zagen ze de piloot naakt bellen. Een gewapende agent ging even later naar de hotelkamer en arresteerde Collins wegens ‘indecent exposure’, een term uit het Amerikaans strafrecht inzake naaktlopen, niet te verwarren met exhibitionisme.

De piloot was net opgestaan en wou een douche nemen. “Ik opende de gordijnen, ik denk niet dat ik ze helemaal heb opengeschoven. Toen ik naar buiten keek, zag ik niemand”, verklaarde hij destijds. Blijkbaar was dit toch aanstootgevend voor de vier reizigers aan de hoofdingang van de luchthaven. Zij twijfelden niet en belden prompt het alarmnummer.

De arrestatie had verregaande gevolgen voor de piloot met een onberispelijke staat van dienst. Niet alleen werd hij twee dagen lang opgesloten in de gevangenis, zijn werkgever schorste hem voor liefst zes maanden. Tot overmaat van ramp moest de vliegenier met 22 dienstjaren op de teller afzien van zijn kandidatuur om voorzitter te worden van belangengroep Air Line Pilots Association.

Alle aanklachten tegen de vijftiger waren eerder al ingetrokken. Zijn advocaat nam verdere juridische stappen om zijn cliënt verder te zuiveren, wat nu heeft geleid tot de schikking. De raadsman benadrukt dat geen enkele wet in de staat Colorado verbiedt om naakt door een hotelkamer te lopen.

Een cameraploeg van het tv-programma Inside Edition trok in april naar dezelfde negende hotelverdieping (de tiende etage volgens Amerikaanse indeling). Zo bleek dat de afstand tussen de hotelkamer en de mensen beneden zeker negentig meter bedraagt. “Wat kan je vanaf daar zien? Mijn cliënt is een onschuldige man die in zijn adamskostuum stond te bellen terwijl hij naar buiten keek”, luidde het toen. Piloot Collins is inmiddels terug aan het werk.

Andrew Collins na zijn arrestatie.
Denver District Attorney's Office Andrew Collins na zijn arrestatie.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Geert Vaelen

    Tegenwoordig mag men zelfs niet eens zich inbeelden dat je ergens half naakt zou kunnen staan of je hebt een celstraf aan je been. De mensen die hem aangegeven hebben, hadden gewoon hunne kop kunnen draaien, dan zie je ook niks meer. En ja, op die afstand kan je amper duidelijk iets zien.

  • Marie Vanakker

    Nu die agenten nog een c4 geven en we zijn rond . Die kenden de wet niet en deden vervolgens hun job niet . Buiten met die machtsgeile Amerikaanse revolverhelden .

  • Joan Lute

    Waarom worden de bellers niet aangeklaagd voor voyeurisme ?