Hoogste geboortecijfer van VK dankzij 'vruchtbaarheidsreus'

Luchtfoto van de vruchtbaarheidsreus, voor de gelegenheid mét broekje aan.
Luchtfoto van de vruchtbaarheidsreus, voor de gelegenheid mét broekje aan.
De reuzenfiguur die in kalk uitgesneden werd op een heuvel in het Engelse Dorset - een zogenaamd geoglief - maakt zijn reputatie van vruchtbaarheidssymbool waar: er heerst een ware babyboom in de buurt.

Al in het Victoriaanse tijdperk werd gezegd dat de 'Cerne Abbas Giant' - een 55 meter hoge figuur die al zou stammen uit de late 17de eeuw - onvruchtbaarheid kan genezen en de vruchtbaarheid van de vrouw kan verhogen.

Blijkt nu dat de dames die in de gemeentes en dorpjes in de buurt wonen het hoogste geboortecijfer van het land kunnen voorleggen, met een gemiddelde van drie kinderen per vrouw in Noord-Dorset. Dat is bijna het dubbele van het nationale gemiddelde en bijna drie keer zoveel als de vrouwelijke stadsbewoners van Westminster (Londen), dat het laagste geboortecijfer van Groot-Brittannië kent.

In het verleden werd een meiboom geplant bij het geoglief, waarrond kinderloze koppeltjes dansten om de vruchtbaarheid te verbeteren. De folklore wil dat een vrouw die op de tekening slaapt, "gezegend wordt met fertiliteit". Onvruchtbaarheid kan zelfs genezen worden door seks te hebben op de reus zelf, zeker als dat op diens penis gebeurt. (jv)

De Cerne Abbas Giant, een geoglief in Dorset uit de 17de eeuw.
De Cerne Abbas Giant, een geoglief in Dorset uit de 17de eeuw.