Honden moeten borstkanker ontdekken: "Tumoren stoten een slechte geur uit"

Thinkstock
Een snuffelhond die borstkanker kan ontdekken? In Parijs onderzoeken ze alvast of het mogelijk is. De nieuwe screeningmethode moet vrouwen aanmoedigen zich regelmatiger te laten testen en zou vooral toegepast worden in ontwikkelingslanden waar ze nauwelijks zijn uitgerust met de klassieke screeningapparatuur.

Een hond heeft maar één wapen en dat is zijn geur. Voor het beestje lijkt het een spel, maar tegelijk is het ook hard werken. 15 keer per dag wordt de hond het Parijse onderzoekscentrum binnengebracht. Honderden monsters worden besnuffeld. Aan hem om, aan de hand van de geur, de tumor te ontdekken.

"Het klinkt misschien raar, maar een tumor ruikt slecht", legt Isabelle Fromantin, doctor in de wetenschappen aan het Curie-instituut in Parijs, uit. "Aan de hand van talrijke experimenten kwamen we te weten dat sommige geurstoffen niet gerelateerd konden worden aan de persoon zelf of aan eventuele besmettingen. De vluchtige geurstoffen werden 'uitgestoten' door de tumor zelf."

Doekje
Wie denkt dat de hond met zijn natte snoet aan de borsten van een vrouw mag snuffelen, heeft het fout. Hoe gaat deze experimentele screening dan wel in zijn werk?

De patiënt die zich laat onderzoeken krijgt reukloze doucheolie en steriele gel mee naar huis. Het volstaat om een doekje één nacht op de borst te leggen en het staaltje vervolgens terug binnen te brengen. De hond kan aan de hand van de geur de borsttumor ruiken.

De nieuwe screeningmethode moet vrouwen aanmoedigen zich regelmatiger te laten testen, maar zou vooral baanbrekend kunnen zijn in ontwikkelingslanden.