Hoe vooroordelen ervoor zorgen dat we zieke zwerver niet helpen en zakenman wel

Screenshot YouTube
In welke mate spelen vooroordelen ons parten bij het al dan niet helpen van een medemens op straat? Een YouTuber genaamd Norni zocht het uit. Hij deed alsof hij onwel werd nabij de beroemde Pont de l'Alma in Parijs. Eerst verkleed als dakloze, daarna als man strak in het pak. De bevindingen van dit gefilmde experiment zijn onthutsend. Zou jij helpen?

Een man kucht, valt daarna op zijn knieën en ligt dan languit op straat. Hij heeft duidelijk hulp nodig. Tientallen mensen passeren maar stappen gehaast door. Soms gunnen ze hem wel een snelle blik, soms ook niet alvorens de weg van de onverschilligheid verder te bewandelen.

Norni herhaalt dan de test. Ditmaal heeft hij een chique kostuum aangetrokken. De jongeman ligt nog maar net op de grond of de helpende handen stromen toe. Nochtans dezelfde val maar met totaal andere reacties van passanten.

"Ik ben nog nooit zo gechoqueerd geweest dan na dit experiment", aldus Norni.  "Ik hoop dat deze video jou zal aanzetten om iedereen te helpen, los van het uiterlijk van de persoon. "Belichaam zelf de verandering die je wil zien in de wereld", besluit hij wijs.