Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © thinkstock

Hobbybakker gebruikt 4.500 jaar oude gist om brood te bakken

Een klein stukje van het oude Egypte werd deze week na 4.500 jaar weer tot leven gewekt. Amateur-egyptoloog Seamus Blackley slaagde erin om gist uit antieke Egyptische potten te verzamelen en gebruikte het goedje om er een echt brood mee te bakken. Het resultaat smaakte blijkbaar heel anders dan wat we anno 2019 gewend zijn.

10 reacties

 • Don Tessers

  2 jaar geleden
  Als de man slim is heeft hij bij de ontwikkeling van dit gist daarna nog wat overgehouden om zo te vermeerderen, want gist kan je toch blijven door laten groeien door de sporen te gebruiken?
 • ISABEL FRANCOIS

  2 jaar geleden
  Niks smaakt beter dan een kwalitatief degelijk brood.Niet zoals nu dat je na een half brood nog niet voelt dat je iets gegeten hebt.Ik zou het heel graag willen proeven ipv het gekleurde hoopje gebakken lucht dat nu brood is.
 • johanneke li

  2 jaar geleden
  na al die bewerkingen is het natuurlijk de vraag wat er nog overblijft van de originele gist, dus zo authentiek zou ik het niet noemen...stoffen kunnen ook best van samenstelling veranderen over honderden/duizenden jaren. er zijn genoeg gekende voorbeelden van voeding dat een rijpingsproces doorgaat. wel een leuk experiment.
 • Marc Gabriels

  2 jaar geleden
  Wat kost zo'n brood dan inclusief belastingen ?
 • Jane Doe

  2 jaar geleden
  Eigenlijk beter dan nu dus. Een beetje raakt dat wel gecontamineerd maar toch hopen dat hij zo slim is geweest een deel van zijn deegmengsel opzij te houden zodat hij terug gist heeft om dan enz enz...
 1. Innovatief: wetenschappers leren koeien naar toilet gaan, en dat kan broeikasgassen helpen verminderen
  3

  Innovatief: wetenschap­pers leren koeien naar toilet gaan, en dat kan broeikas­gas­sen helpen verminde­ren

  Wetenschappers beweren dat ze met succes koeien hebben afgericht om in ‘toiletten’ te plassen. Bedoeling is om daarmee de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het team van Nieuw-Zeelandse en Duitse onderzoekers geeft toe dat het experiment begon als een grap, maar het ontdekte dat het beheer van urine van runderen op lange termijn een impact kan hebben op het klimaat.
 2. Belgen bouwen in Egypte grootste archelogische museum ter wereld: "Alleen piramides zélf zijn nog straffer”
  PREMIUM

  Belgen bouwen in Egypte grootste archelogi­sche museum ter wereld: "Alleen piramides zélf zijn nog straffer”

  In de Egyptische hoofdstad Caïro verrijst op dit ogenblik het grootste archeologische museum ter wereld. Het nieuwe paleis voor Toetanchamon is een architecturale parel en lijkt wel een moderne piramide. Weliswaar niet rechtgetrokken op de kap van duizenden slaven, maar door het Belgische bouwbedrijf Besix, dat na de Burj Khalifa - 's werelds hoogste gebouw - weer een huzarenstukje levert.