Zwitserse straaljagers geven show boven verkeerde stad

De Zwitserse luchtmacht gaf per ongeluk een luchtshow boven de verkeerde stad.
AP De Zwitserse luchtmacht gaf per ongeluk een luchtshow boven de verkeerde stad.
Inwoners van de Zwitserse stad Langenbruck kwamen afgelopen weekend bedrogen uit. Er was hen een luchtshow van Zwitserse straaljagers beloofd, maar die vlogen per ongeluk over de verkeerde stad.

De Patrouille Suisse zou in formatie laag over Langenbruck vliegen ter ere van de honderdste sterfdag van Oskar Bider, een Zwitserse luchtvaartpionier. Maar de straaljagers vlogen in plaats daarvan over Mümliswil, een plaats zo'n 450 kilometer ten westen van Langenbruck. Daar was op dat moment een jodelfestival aan de gang.

De leider van de formatie straaljagers zag de tenten van het jodelfestival aan voor feestelijkheden ter ere van de overleden pionier en voerde ter plekke de luchtshow uit, tot grote verbazing van de inwoners van Mümliswil. 

Geen navigatie

De aanvoerder van de Zwitserse luchtmacht heeft zijn excuses aangeboden voor het incident. De minister van Defensie legde gisteren uit dat de straaljagerpiloten de formatie niet hadden geoefend en afgeleid waren door een onbevoegde helikopter in het vlieggebied. Ook lichtte hij toe dat de rood met witte straaljagers geen navigatiesysteem aan boord hebben.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul piens

  nu weet ik waarom er in elk Zwitsers dorp/stad bunkers zijn. Je weet ingeval van oorlog nooit waar je eigen luchtmacht bombardeert.

 • Laurent Van De Velde

  450 km? In Zwitserland? Zeg jongens, lees je schrijfwerk eens na voor je het op de website gooit. Ik lees hier dagelijks de grootste schrijffouten of soms gewoon compleet verkeerde informatie. En een beetje piloot herkent plaatsen vanuit de lucht en kan op kompas overal geraken, samen met hulp van luchtverkeersleiding hebben ze geen navigatie nodig. Dit zijn 100% demonstratietoestellen. De Amerikaanse Blue Angels kunnen daarentegen wel operationeel ingezet worden, nog nooit gebeurt, maar het kan

 • Camylle Verbruggen

  Geen navigatie, maar toch vanuit de verkeerde bestemming terug thuis geraakt? Leg me dat eens uit...

 • Thomas Lambaerts

  Lol inderdaad, het zijn gewoon 2 buurgemeenten, zoom maar in op het bijgeleverde kaartje. Het ligt er vlak naast in het natuurgebied. Niks 450km, eerder meters

 • johanneke li

  geen navigatie? hoe vinden die hun luchthaven om terug te keren? dus de leider was van plan om zwitserland lukraak te doorvliegen en bij de eerste reeks feesttenten dat hij tegenkomt de show op te voeren?! wat een lummel! zijn functie onwaardig! 450 kilometer naast uw doel doe je niet per ongeluk