Zo verplaats je een vuurtoren van 400 ton

Op het Amerikaanse eiland Martha's Vineyard verplaatsen experts een vuurtoren van 400 ton. Het gebouw is bijna 160 jaar oud en wordt gezien als een belangrijk historisch monument.

De Gay Head Lighthouse dreigt in het water te vallen omdat de rotsen waarop hij rust steeds verder afbrokkelen. Hij staat nog maar 14 meter van de rand en wordt daarom 41 meter opgeschoven.  

De huidige vuurtoren werd gebouwd in 1856, toen het vaarwater voor de klif de drukste scheepvaartroute van het land was. Op dezelfde plaats stond eerder al een vuurtoren die werd gebouwd in 1799.

Delicaat
Om het gevaarte veilig te verplaatsen gebruiken experts een hydraulisch systeem dat het gebouw heel traag over ingezeepte stalen rails duwt. Om dat mogelijk te maken werd de toren zo'n 1,8 meter uitgegraven. De operatie is bijzonder delicaat: "Als genoeg stenen barsten, kan dat catastrofaal zijn, en kan alles naar beneden tuimelen", zegt projectleider Len Butler aan CBS News.

De verplaatsing en de restauratie kosten 3,5 miljoen dollar (3,2 miljoen euro). Maar dankzij de ingreep staat het monument nog zeker een eeuw veilig.