Zo kijkt een Nederlander naar België: "De pracht en praal naast al z'n lelijkheid"

Joris van Poppel zwaait België, en haar meest bekende bouwwerk, uit.
Screenshot NOS Joris van Poppel zwaait België, en haar meest bekende bouwwerk, uit.
Hoe kijkt een Nederlander naar België? Joris van Poppel, correspondent voor de Nederlandse openbare omroep NOS, is jaren verslaggever geweest in ons land, maar zegt Vlaanderen, Brussel en Wallonië vandaag vaarwel. Dat doet hij al zingend, in een filmpje dat hij deze namiddag op Twitter heeft geplaatst.

"Oh mijn dierbaar België, wat heb ik van je genoten de afgelopen jaren", begint Van Poppel z'n filmpje. Op de achtergrond de tonen van 'België', de song die de Nederlandse muziekgroep Het Goede Doel in 1982 op de wereld losliet. Intussen eet Van Poppel z'n laatste wafel, gaat hij taartjes kopen bij de beste bakker van België, zwaait hij het Atomium en Manneke Pis uit, net als het Koninklijk Paleis. Met zijn inwoners beleefde Van Poppel trouwens "heel wat lol", zegt hij zelf, "met die eeuwige schavuit prins Laurent en zijn broer".

"En kijk eens hoe mooi de Grote Markt van Brussel is", voegt hij er nog aan toe, gevolgd door een vleugje spot (of wat had je van een Nederlander verwacht): "Oh, de pracht en praal van België, naast al z'n lelijkheid." En wat hij met al die Vlaamse nationalisten moet doen, terwijl hij naar een hoopje folders van N-VA wijst? "Bewaren of weggooien?"

De België-correspondent moet echter toegeven dat hij "van dit land gaan houden is. Ook van het bier." Na zes jaar ruilt Van Poppel ons land echter in voor "een ander mooi land: Nederland".