Zesjarige ziet méér in raadseltje dan leerkracht en krijgt daarvoor tienduizenden likes

Twitter/Bret Turner
De waarheid komt uit de kindermond. In het geval van een zesjarige Amerikaanse leerlinge was haar waarheid alvast een pak diepzinniger dan wat de leerkracht voor ogen had. Haar antwoord op een eenvoudig raadseltje kreeg op Twitter al meer dan 284.000 likes.

In vertaling luidt het raadsel: "Ik ben het begin van alles, het einde van overal. Ik ben het begin van eeuwigheid, het einde van tijd en ruimte. Wat ben ik?" In het Engels wordt dat een spel met, afwisselend, de begin- en eindletter van de woorden 'everything', 'everywhere', 'eternity' en 'space'. Het antwoord is dus de letter 'e'.

Maar de tekst is méér dan taal en het eerste spontane antwoord van een zesjarige leerlinge was: "de dood". "Er viel zo'n indrukwekkende, sombere, reflecterende stilte over de klas dat ik hen niet wilde vertellen dat het antwoord eigenlijk de letter 'e' was, wat plots zo banaal leek", schreef Bret Turner, leraar aan de Head-Royce School in het Californische Oakland. Turner zei in een reactie dat hij nog maar pas op Twitter zat en verbaasd was hoe viraal zo'n tweet kon gaan. Intussen weet hij dat wél: de teller gaat al stilaan richting 300.000 likes, 100.000 retweets en 3.000 reacties.

Enkele andere antwoorden van leerlingen zaten eveneens in de existentiële hoek: 'NIET alles', 'alle dingen', 'het einde' en - Turners favoriet - 'nietsding'.

Sommige reacties waren overigens ook wat kritischer over de kinderfilosofie. Waarom de dood het begin van alles zou zijn, bijvoorbeeld. 
26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joris Vanderaert

  De Big Bang is zeker bewezen, en wel door een Belgische priester-wetenschapper, nl. Georges Lemaître. Wat de Big Bang veroorzaakt heeft is een andere zaak.

 • Eric Grosemans

  De Big Bang kan dan wel voor simpele zielen zijn, maar is wel bewezen. Iets dat men van een mystieke persoon in een wit kleed die tussen de wolken leeft niet kan zeggen.

 • BuiZerd Van der Valk

  Ik dacht aan Gerard Joling!

 • Jean West

  Als Big bang voor simpele zielen is. Wat dan met zij die geloven dat god alles geschapen heeft.

 • Jo Van Caenegem

  Het begin van alles en het einde van overal, het begin van 'eeuwigheid' en het einde van ruimte en tijd?! Het universum is het begin van al het door ons gekende, het begin van de eeuwigheid (door dat ruimtetijd uiteindelijk de essentie van alles is) en het einde van ruimte en tijd, waar het universum stopt is ook geen ruimte en tijd meer (althans niet naar de door ons gekende, relatieve, wetmatigheden) : 'het universum' dus.