Zaterdag is Dag van het naakt tuinieren. Maar let op voor de buren!

Beeld ter illustratie.
RV Beeld ter illustratie.
Het is zaterdag 2 mei weer zover: de Internationale dag van het naakt tuinieren. Maar let op: als de buren inkijk hebben, riskeer je een boete wegens exhibitionisme.

De World Naked Gardening Day vindt traditioneel plaats op de eerste zaterdag van mei. De dag werd in 2005 in het leven geroepen door de Amerikaanse nudistenorganisatie Body Freedom Collaborative. Zij zijn van mening dat onkruid wieden, en planten en snoeien net zo goed naakt kunnen. Het is zelfs “een gezonde praktijk die aan een positief zelfbeeld kan bijdragen.”

Maar let er toch maar mee op. Naakt tuinieren is namelijk niet overal toegestaan. In je eigen tuin in principe wel, maar alleen als de buren het niet kunnen zien. “Als er geen inkijk in je tuin is, doe je wat je wil”, zegt Nicolas Del Piero van de Leuvense politie daarover. “Maar als buren je kunnen zien en het melden bij de politie, is het strafbaar. Je kan dan een proces-verbaal krijgen voor exhibitionisme. Dat wordt nadien behandeld door een procureur. Die beslist dan of de klacht eventueel geseponeerd wordt, maar het kan ook tot een minnelijke schikking leiden of voor de rechter eindigen.”

Wie nu al niet kan wachten tot zaterdag, checkt best ook even het weerbericht.

RV19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • steven goossens

  Er is in Belgie geen enkele wet die naakt zijn verbiedt, niet openbaar noch prive. Er is wel een wet over openbare zeden schennis, maar volgens de letter vd wet moet je daarvoor sexuele handelingen uitvoeren op een publiek toegankelijke plaats.

 • Marco Di Scarpa

  In de jaren 70 en 80 zou naakt tuinieren probleemloos kunnen in eigen tuin met of zonder inkijk. Nu is Vlaanderen niet meer tolerant en veel preutser geworden.

 • Geert Vaelen

  Kan je die buren dan geen boete laten opleggen wegens voiyeurisme of iets dergelijks?

 • iryska kosynsky

  Andy, en de meeste mannen hebben ook niet het lijf van pakweg Jason Momoa of Dwayne Johnson...

 • paul piens

  als je naakt in je tuin loopt en de buren/voorbij gangers, je kunnen zien zonder er moeite te moeten voor doen is dat nochtans ook strafbaar. Noemt excebisionisme.