Voor alles een eerste keer: astronauten van Apollo 11-missie worden gehuldigd met sculptuur van boter

Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin werden nog nooit eerder in boter afgebeeld.
American Dairy Association Neil Armstrong, Michael Collins en Buzz Aldrin werden nog nooit eerder in boter afgebeeld.
Vorige week werd de historische Apollo 11-maanmissie wereldwijd herdacht. Van take-off tot “the eagle has landed” herbeleefden we een belangrijk stuk geschiedenis. De Amerikaanse staat Ohio deed dat wellicht op de meest unieke manier: daar maakten ze een sculptuur van boter van de drie astronauten.

Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins maakten het waarschijnlijk nooit eerder mee: de drie astronauten die deel uitmaakten van de Apollo 11-maanmissie worden levensgroot afgebeeld in hun ruimtepak, zoals op de bekende foto die ze honderdduizenden keren signeerden, maar dan in een geboterde versie.

Boter? 
Al lijkt de link met boter bijzonder vergezocht, met enige achtergrondkennis lijken de botersculpturen iets minder vreemd. Neil Armstrong is immers geboren in Wapakoneta, een stad in Ohio. Dat verklaart alvast de link met de Amerikaanse staat.

Maar waarom die boter? Neil Armstrong zocht na de maanlanding de anonimiteit op. Hij kocht zelf een zuivelboerderij in Ohio en woonde daar tientallen jaren. “Ohio heeft een speciale band met die eerste maanlanding, vermits het ‘eentje van ons’ was die als eerste mens voet op de maan zette”, aldus Jenny Hubble, vicepresident van de Amerikaanse zuivelassociatie.

Om dat te bevestigen wordt Neil Armstrong nog een tweede keer afgebeeld met de Amerikaanse vlag, van boter weliswaar.

Bijzondere samenstelling

Behalve de drie astronauten staan er trouwens nog enkele bijzondere botersculpturen op de tentoonstelling. Zo staan er nog twee koeien bij de drie astronauten op het maanoppervlak, als (subtiele) verwijzing naar de zuivelindustrie.

In totaal was er maar liefst 1.000 kilogram aan boter gebruikt om de bijzondere samenstelling op de maan te vervaardigen.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • ISABEL FRANCOIS

    Mooi gedaan.Hopelijk loopt daar nu geen enen met een botermesje rond.

  • Nikolaas Bouman

    Prachtig beeld, ook al is het maar tijdelijk!