Vijf knotsgekke kersttradities

AP
Straks vieren we kerstavond, morgen is het Kerstmis. In alle uithoeken van de wereld zijn dat feestdagen, al worden ze niet overal op dezelfde manier gevierd. Opmerkelijke kersttradities troef, wij zetten er een aantal op een rij.

Kerst en wapens, het lijkt een ongewone combinatie, maar in Arizona organiseert een schietclub rond Kerstmis ieder jaar een evenement waarop de twee centraal staan. Een foto bij Santa Claus met een halfautomatisch vuurwapen in de hand? Bij 'Scottsdale Gun Club' is het mogelijk.

PHOTO_NEWS

Tijdens de kerstdagen worden in Caracas de straten afgesloten voor het verkeer. Een autoloze Kerstmis, zeg maar. Niet om te wandelen of te fietsen, maar om te rolschaatsen. Inwoners rollen op Kerstmis massaal door de stad en gaan daarna na de ochtendmis. Om veilg bij de kerk te geraken, worden de straten afgezet.

THINKSTOCK

Sinds de jaren tachtig is 'el caganer' oftewel een schijtende landbouwer niet meer weg te denken uit de Catalaanse kerststal. Volgens de legende brengt het poppetje de Catalanen geluk.

Kos

Vergeet een rijkelijk gevulde feestkalkoen, in Japan schuiven ze met kerst aan tafel voor kippenboutjes van Kentucky Fried Chicken (KFC). Kip is de favoriet dankzij Kentucky Fried Christmas, een succesvolle marketingketen van de fastfoodketen in 1974.

Kos

In Peru gaan inwoners van de provincie Chumbivilcas met elkaar op de vuist op 25 december. 'Takanakuy' of 'wanneer het bloed kookt' heet die traditie. Doel van de gigantische vechtpartij? Oude geschillen oplossen of de mannelijkheid bewijzen.

Kos