VIDEO: Reclame over gescheiden ouders rond de kerst raakt gevoelige snaar in Nederland

Screenshot uit de kerstcommercial van de Nederlandse supermarktketen Plus.
YouTube / Plus Screenshot uit de kerstcommercial van de Nederlandse supermarktketen Plus.

De kerstreclame van de Nederlandse supermarktketen Plus heeft dit jaar een gevoelig thema: wat doen gescheiden ouders rond de feestdagen? Het filmpje maakt heel wat emoties los, zo blijkt uit de reacties op YouTube.

In de twee minuten durende reclame speelt een meisje dat heen en weer reist tussen haar gescheiden vader en moeder de hoofdrol. De vader woont op een flatje met een pietluttig kerstboompje. De moeder lijkt een nieuwe partner te hebben. Zij brengt haar huis in kerstsferen met een grote boom en kerstdiner met natuurlijk een gourmetstel.

Het pijnlijkste moment is als de vader het meisje afzet voor het kerstdiner en teruggaat naar zijn kale flat. De dochter weet echter met een gourmetpannetje voor een zo happy mogelijk end te zorgen. Dat alles op de klanken van het nummer 'To build a home' van The Cinematic Orchestra. Op YouTube is er veel lof voor de reclame die bij heel wat kijkers voor tranen blijkt te zorgen. Maar er is ook kritiek. Het zou "de meest pijnlijke reclame zijn voor kinderen van gescheiden ouders." 

Vechtscheiding

De supermarktketen reageert: "We gunnen iedereen een kerst met de mensen die hen lief zijn, daarom hebben we voor deze insteek gekozen. We begrijpen echter heel goed dat onze commercial emoties oproept. Zeker bij kinderen die te maken hebben of hebben gehad met een vechtscheiding. De bedoeling van de commercial is dat hij mensen raakt en hopelijk inspireert om er, ondanks alles, toch een bijzondere kerst van te maken."
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Silke Ijs van Berg

  Geschieden gezinnen zijn geen tabou meer hé. Helaas gebeut het meer en meer. Ik zou het niet erg vinden de mama van mijn kindjes op de feestjes te hebben, maar spijtig genoeg past dat niet voor haar (of haar man). Zo jammer. Die feestje zijn vooral voor ons kinderen ...

 • Pieter De Mol

  Och ja, beetje terug naar vroeger en minder rap opgeven op een relatie en eraan werken. We scheiden net iets te gemakkelijk, zeker als er kinderen zijn.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Charlie kerstwens bedankt

 • nancy van den Berg

  Ik zie de reclame elke dag en steeds weer kijk ik. Ik vind het mooi gedaan. Niet alle gescheiden ouders kunnen dit doen, maar het brengt (sommige) ouders misschien wel op een idee wat vreedzamer met elkaar om te gaan, geen enkel kind wil "moeten" kiezen. en als de ouders het beide kunnen opbrengen vind ik dit heel goed. Ik vind het goed gedaan. Betere inhoud dan de meeste andere stompzinnige reclames.

 • Gino De Neef

  Mooi. Geeft de waarheid weer waarbij de grote verliezer in een scheiding meestal de man is.